Underbara utemöbler – av återvunna petflaskor!

Hört talas om ”Plastic fantastic”? Uttrycket myntades under tiden efter andra världskriget. Då stod materialet för välfärd och modernitet, plus att design blev mer tillgängligt för gemene man med det här relativt billiga materialet.

Idag har plast fortfarande vettiga användningsområden, men känns inte längre så fantastisk. Problemet med tillverkningen av den är ju att råmaterialen oftast består av fossila bränslen – petroleum (råolja) och naturgas – som bidrar till global uppvärmning.

Därför är det förstås bättre att återbruka den plast som redan finns i omlopp, än att tillverka ny (men kanske helst skippa plasten helt). Och det verkar våra formgivare verkligen ha fattat.
Senast i raden av alla ”återvinnare” är inredningsföretaget Dixie, som i måndags lanserade en hel kollektion med mattor, sittpuffar och bordstabletter gjorda av pet-flaskor! Flaskorna har omvandlats till slitstarka polyestertrådar som sedan vävts ihop till produkter som fungerar bra både ute och inne. Jag har sett dem i verkligheten och  produkterna är verkligen välgjorda och vackra – vilket jag tror är en förutsättning för att folka ska välja eko framför ”traditionell” junk.

Bra tips till den som behöver inreda uteplatsen, tycker jag!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.