4 enkla saker jag gör för miljöns skull

Jag har funderat mycket över varför det verkar vara så svårt för många att engagera sig i miljöfrågor. Sociala medier är förstås inget lackmuspapper på verkligheten, men folk blir rasande över sådant som att man ”måste” säga chokladboll eller att man inte ”får” fira Lucia. Vilket dessutom inte är sant. Det finns inga nationella förbud mot någotdera.

Få blir däremot rasande över att hälften av allt liv som förr fanns i världshaven är borta. Eller att halterna av koldioxid i atmosfären är rekordhöga.

Men jag tror att jag kommit på en viktig orsak. Miljöfrågor kan upplevas som hur krångliga som helst. Om man till exempel försöker förstå hur vår konsumtion av palmolja indirekt orsakar en massa miljömässiga problem. Eller om man börjar grotta i de långa listorna över exakt vilka produkter som ska hamna exakt var i källsorteringen. Visste ni till exempel att vanliga dricksglas inte ska slängas i återvinningen?

Eller så kan de bli hur lätta som helst, om man väljer några saker att fokusera på – och låter allt som görs utanför det ge mental guldstjärna (att belöna sig själv i tanken är också en belöning :-))

Jag har fyra käpphästar som jag försöker leva efter. Få insatser som ger relativt stor effekt när det gäller min miljöpåverkan, och väldigt basic. Here we go!

SLÄNG INTE MAT
Min man och jag gör alltid en meny över vad vi ska äta under veckan, och baserar rätterna på sådant som redan finns i kylskåpet. Det har resulterat i att vi köper mindre onödiga livsmedel och minskar matsvinnet rejält.

KÖP EKOLOGISKT
Det gäller framför allt mat för mig, men även andra produkter  kläder, hudvård, inredning. Visst, det är dyrare, men eftersom jag sparar pengar på att inte slänga mat så går det i dagsläget på ett ut i budgeten. Ofta blir inköpen till och med billigare än förr.

CYKLA OCH GÅ
Jag går eller cyklar så mycket det går. Även till barnens träningar och sådant. Superbra sätt att få gratis motion, dessutom! Till jobbet åker jag kollektivt.

VÄLJ GRÖN EL
Viktigast av allt är troligen hur vi värmer upp våra hus, var vi får vår el ifrån och hur mycket vi använder av bådadera (hur osexigt det än låter). Kort sagt: Vi har valt grön el och värmer huset med luftvatten-värmepump. Ju fler som frågar efter grön el, desto större skäl för energibolagen att utveckla den delen av sin verksamhet (nu börjar solenergi dessutom bli billigare än energi från fossila bränslen, så det finns ingen anledning att välja annorlunda).

Vi är fler som ville dela med oss av smarta vardagsval för miljön denna vecka. Kolla in vad mina kompisar i The Sustainable Society tipsar om:

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.