Inred eko: Giftfritt i köket

Liv, ett Svanenmärkt kök från Vedum. Gjutjärnspanna ”Noir”, Skeppshult. Stekspade, Laplandecostore.se.

Att vara miljövänlig i köket är kanske den största utmaningen, för här finns alla ingredienser (höhö): elektronik, möbler, köksredskap, ytskikt och textilier. Jag har skrivit mer specifikt om att plastbanta i köket här. Men här kommer en mer övergripande lista på sådant som gör köket härligare att vara i – på alla sätt och vis.

Köksskåp
Välj: Svanenmärkta kök med FSC-märkt trä. Ikea har också köket ”Kungsbacka” med luckor av återvunnen träfiber och skyddande lager av återvunna pet-flaskor.
Undvik: Luckor med en kärna av spånskivor, de innehåller alltid en viss mängd formaldehyd (även om halten är hårt reglerad) som avges till luften. Det är cancerogent.

Köksredskap
Välj: Redskap, grytor, pannor och förvaringsburkar i naturmaterial. En stekpanna av gjutjärn håller till exempel för evigt. Jag har skrivit en liten guide för Bagaren & Kocken om det, läs här.
Undvik: Utrustning med antistick (t ex många sorters bakplåtspapper, teflonpannor mm). De är behandlade med perfluorerade ämnen, som kan vara reproduktionsstörande och cancerframkallande. Undvik också plast.
Tips! Komposterbara och oblekt bakplåtspapper finns t ex hos Medvetna.se.

Trämöbler
Välj: FSC-märkt trä.
Undvik: Möbler av tropiska träslag, så kallad hardwood (t ex mahogny, teak och akacia). De träden behövs i regnskogarna.

Golv
Välj: Naturmaterial som klinker, trägolv eller linoleummatta.
Undvik: Plastmattor, som kan innehålla hormonstörande pvc. Tropiskt trä.

Kylskåp/frys
Välj: Nya modeller märkta med A+++.
Undvik: Begagnade kylskåp/frysar. Om man byter ut ett kylskåp från 1990-talet mot ett A+++ kylskåp har man, enligt livscykelanalyser, tjänat in miljöpåverkan på 2-3 år. Det beror på förbättrad energieeffektivitet vid både tillverkning och användning, enligt Naturskyddsföreningen.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.