Vi måste folks (klimat)oro på allvar!

Jag är lite på krigsstigen just nu. Den som känner mig vet ju att jag för det mesta försöker se möjligheterna och det positiva i saker och ting. Men ibland rinner bägaren över för mig. 😉

Jag har fortsatt fundera mycket över varför många av våra politiker är så snabba med att ”ta folks oro på allvar” när det gäller vissa frågor (invandring är väl den mest uppenbara) – men inte andra.

För ungefär en månad sedan presenterades en undersökning gjord av Världsnaturfonden som visade att var femte ung tjej väljer bort kött – för klimatets skull. Och hela 90 % av unga mellan 16 och 25 tycker att det är viktigt att leva klimatsmart.
Vilket kanske inte är så konstigt. Det ju de ungas framtid klimatfrågan handlar om. Det är de som kommer att påverkas av alla förändringar som vi börjat se redan idag.

Förra veckan kom en annan rapport, från SOM-institutet, som visar att det vi svenskar är mest rädda för är:

  1. Förändringar i jordens klimat
  2. Ökar antibiotikaresistens
  3. Terrorism
  4. Miljöförstöring

Varför tar inte våra politiker denna oro på allvar? Är det för svårt att hitta populistiska vinklar på dessa ämnen? Eller är de helt enkelt för okunniga?

Just nu är det företag, ideella organisationer och engagerade individer som står för framtidshoppet när det gäller hållbarhetsfrågor i stället. Även om det förstås finns engagerade politiker också, som försöker göra skillnad.

Det kanske är gott nog. Jag hoppas verkligen det.
Tids nog tror jag att vi kommer att vara så många att INGEN kan blunda för hur viktigt det är att behandla djur, natur och jorden med respekt. För vår egen skull.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.