5 sätt att tvätta mer miljövänligt

Foto: Washologi.

Här hemma blir det ganska mycket tvätt per vecka. Barnen har gympa två gånger per vecka, och sportar utöver det tre vardagskvällar i veckan, plus matcher på helgen. Jag själv tränar också, oftast tre gånger per vecka.

Det blir en del i tvättmaskinen, helt enkelt. Och det tär ju både på miljön och plånboken. Därför har jag skrivit en lista till mig själv och andra för att få in ett mer miljövänligt tvättbeteende (jag vet, det är lite mani över mina listor ibland – men jag tycker själv att de funkar för att sakta men säkert få in nya vanor :-)).

Tvätta mindre ofta
Träningskläder är en sak – men kläder som man har på kontoret eller skolan kanske inte behöver tvättas efter en användning. Det kan räcka med att vädra ur kläderna, om de inte doftar mycket svett. Sedan hänger jag dem på krokar bredvid sängen och använder 1-2 gånger till innan allt läggs i tvättkorgen. Färre tvättar gör att kläderna bibehåller färg och form mycket längre också.

Tvätta på lägre temperatur
Ibland behöver man ”tvätta ur” maskinen på 90 grader för att det inte ska bildas beläggningar av smuts eller mögel därinne – vilket är en orsak till sur lukt på kläderna. Men generellt går det att tvätta många plagg på 30-40 grader (vilket förstås kräver mindre energi). Vi moderna människor smutsar ju sällan ner kläderna speciellt hårt.
Har förresten sett många tipsa om att lägga kläder i ättikslösning, 15-20 minuter, om de luktar surt. Har dock inte testat det själv än.

Fyll maskinen
Även om moderna tvättmaskiner anpassar vattenmängden efter hur mycket tvätt som läggs i, är det bättre att fylla maskinen eftersom det gör att du tvättar mer sällan.

Hängtorka
Få saker doftar så gott som tvätt som fått hänga och torka utomhus. Men även på vintern hänger jag tvätten, både för att skona kläderna och spara den energi som annars skulle förbrukas av torktumlare eller torkskåp. Det är i stort sett bara under magsjuketider som torktumlaren går…

Tänk till kring tvättmedel
För det första använder vi ofta för mycket tvättmedel – så man kan fundera över doseringen. De flesta tvättmedel är miljömärkta idag, vad jag kan se i butikerna, men det finns producenter som går steget längre och baserar sina tvättmedel på exempelvis vegetabilisk såpa (olika varianter finns hos Laplandecostore, Jordklok, Västerbottenssåpa m fl). Funkar suveränt, tycker jag!
Någon som testat tvättnötter? Det har inte jag, men det låter intressant.
Sköljmedel är inte heller någon höjdare. De innehåller ämnen som naturen har svårt för att bryta ner och förstör dessutom elasticiteten i kläderna.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.