Slow tourism – när själva resan är målet

Foto: Salento Bici Tour.

När jag var yngre ville jag alltid bort. Långt bort.
”Resa i Sverige kan man göra när man är gammal och inte orkar med längre resor”, tyckte jag.

Men i takt med ökat miljömedvetande – och en kärlek till naturen som bara växer sig starkare – har jag börjat vända på perspektivet. Det är inte att checka av så många kända platser som möjligt eller avståndet till resemålet som betyder mest. Det är förmågan att njuta av omgivningen där man är som avgör hur givande en semester blir.
Det är också essensen av en ny rörelse som växer fram inom turistbranschen: Slow tourism – där själva resan är målet.

De senaste två somrarna har jag cyklat i alperna med ett gäng härliga kvinns. Vi kallar oss MTB Bitches. Att susa nedför gröna alpängar,  balansera över steniga stigar och kämpa uppför branta stigar omgiven av lummig barrskog – kort sagt svettas i vacker natur. Det finns ingenting bättre.
Belöningen är rustik husmanskost och en kall öl eller Apfel spritz i en av alla ”Hütten” (liknar de fäbodar man kan besöka i exempelvis Jämtland) som finns utplacerade på lagom avstånd från varandra i alplandskapet.

Det här har blivit startskottet för ett nytt sätt att resa även med familjen. Förra sommaren åkte vi till fjällstationen Storulvån och vandrade tillsammans med en annan familj i dagarna tre. När barnen har kompisar att gå med glömmer de ansträngningen. De klättrar uppför klippor, letar efter fjällblommor och spanar efter fjällens fauna. Men bäst av allt var harmonin som infann sig oss familjemedlemmar emellan. Upptäckarlusten. Nyfikenheten. Att få lära sig att det finns växter som äter insekter på fjället var minst lika intressant som att se gorillan i bur på Teneriffa. I år gör vi om det, fast i Grövelsjön.

Nästa år kan jag tänka mig att köra Fjällturen på el-mountainbike och sedan stanna kvar med familjen för att upptäcka mer av omgivningarna.

Eller så tar vi tåget ner till Salento, Italien. Jag tänker mig att resan dit är lärorik i sig. Vi kan följa med på kartan och se landskapet förändras – utan att behöva sitta bakom ratten själva. Väl nere i Italien hänger vi med på Salento Bici Tour och cyklar genom vackra vingårdar, naturreservat och bedårande badplatser. Bröd köper vi från lokala bagaren och maten från traktens trattorior.

Eller så visar jag familjen mina nyfunna favoritställen i Bad Gastein eller Gosau (Österrike)  till fots eller på cykel.

Möjligheterna är många. Även utan flyg.

Packat & Klart är temat för kollektivet The Sustainable Society denna månad. Läs vad mina fellow bloggare skriver om ämnet här nedan. Och om du själv får lust att ge din syn på temat ”Packat & Klart” får du gärna länka till ditt blogginlägg på vår facebook-sida (det finns en egen tråd för det). Nästa månads tema presenteras 17 juni!

Naturligt snygg/Hannah: Ekologiska reseförpackningar 

Läs ännu mer:
Slow tourism i Italien: https://www.salentobicitour.org/sv

Fjällturen: https://www.funasfjallen.se/vinter/press/#/pressreleases/chans-att-uppleva-fjaellturen-med-el-mountainbike-1955651

Cykelsemester i Sverige: https://www.cykelsemester.se

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.