Här är bären som är bäst för svenska trädgårdar

Amerikanska blåbäret ’Pelle’, är odlingsvärt enligt SLU.

Vi som vill äta nyttigt, grönt och miljövänligt är riktiga storkonsumenter av bär, misstänker jag. Men jag undrar hur många som plockar och odlar bären själv?
Hemma i Norrland var det en del av vardagslivet varje höst, men jag får intrycket av att allt färre personer faktiskt ger sig ut i våra skogar och tar reda på godsakerna som finns där. Hoppas att jag har fel. 🙂

Själv har jag bara jordgubbar hemma, som går åt så fort de mognat. Men jag plockar en hel del blåbär – som inga köpebär i världen kan tävla med när det gäller smak och kvalitet.
Och så plockar jag en hel del i svärmors trädgård. Det känns schysst på alla sätt – billigt, närproducerat, obesprutat, kravlöst (eftersom jag inte behöver ta hand om allt själv). Win, win, win, win.

Nu har jag kommit till punkten då jag funderar på att skaffa egna bärbuskar. Barnen börjar bli större, så jag hoppas och tror att jag kommer att ha mer tid till trädgårdsarbete (ta inte ifrån mig den illusionen, snälla! 😉 ).

Och då passar nya listan som SLU tagit fram alldeles utmärkt! Visste ni att man på SLU alltså provodlar en massa bär, för att kunna gallra i det sortiment som finns – alltså lyfta fram de sorter som ger stor och hyfsat säker skörd, samt avveckla de som inte gör det? Det skulle jag kunna tänka mig att jobba med också…

Sorterna som rekommendera och listas av SLU är provodlade i minst tre växtzoner, zon 1, 3 och 5, och bedömda som odlingsvärda. De är relativt lättodlade, motståndskraftiga mot sjukdomar och ger god skörd av välsmakande bär.

Var finns då denna skatt till lista? Jo, gå in på https://pub.epsilon.slu.se/
Där kan man ladda ner faktabladen elektroniskt – gratis!
Som vanligt i universitetssammanhang ser öppningssidan lite svårorienterad ut, men sök t ex på författarnamnet, Birgitta Svensson, så hittar du rätt. Själva dokumentet heter ”Utveckling av frukt- och bärsortimentet”. Perfekt att skriva ut ta med sig till handelsträdgården (jag skriver inte ut alla sorter här eftersom listan är väldigt lång)!

Plantera är det bra att göra hyfsat snart, så att rötterna hinner etablera sig innan värsta värmen slår till. Eller så kan man vänta till hösten.

Happy odlingssommar!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.