Det är lätt att äta mer miljövänligt – så här gör jag!

Världens godaste thai-inspirerade gryta, som jag gör på de rotfrukter som finns hemma.

När jag blev vegetarian som 18-åring var det av en huvudsaklig anledning: Att spara på jordens resurser. Vi hade nämligen läst i skolan att det går åt 10 gånger så mycket resurser för att producera ett kilo djurprotein jämfört med protein från växtriket. Miljömupp som jag var redan då, så gick budskapet rakt in i hjärtat.

Jordens kött- och mejeriproduktion påverkar klimatet lika mycket som alla transporter (bilar, flygplan, båtar och lastbilar) tillsammans enligt Naturskyddsföreningen med flera.
Att byta ut 1-2 måltider i veckan till vegetariskt skulle alltså kunna gör alltså väldigt stor skillnad. När man börjar tänka utanför ”korv och makaroner”-boxen blir man också mer kreativ – letar nya recept, testar nya kryddor! Blev det äckligt? Ja, men då har du lärt dig av det misstaget! Blev det gott? Kul, då har du en till rätt att välja bland till vardagsmenyn.

Men det finns förstås mycket mer du kan göra för att äta mer miljövänligt. Här kommer mina 6 bästa tips:

Veckoplaners
Det här är mitt bästa råd! Du sparar tid, pengar och miljö genom att  göra en meny med veckans måltider. Det ger varierade måltider, du behöver bara åka/cykla iväg och handla en gång per vecka, du blir bättre på att göra av med allt som finns i kylskåpet och så vidare. När jag planerar tittar jag vad som finns i kylskåpet och försöker basera rätterna på sådant som har kort datum. Då minskar risken för att jag behöver slänga en massa.

Ta tillvara på resterna
Min farmor och mormor var ju expert på det där. De fryste in, lade in i lag, gjorde soppa på överblivna grönsaker och så vidare. Själv har jag världens bästa recept på pajdeg med kokt potatis i som jag ska dela av mig av framöver. Av gamla bananer gör jag banankaka. Och så har vi ofta ”buffé” med rester, eller gör omelett med fyllning baserad på överblivna grönsaker etc.

Lukta och smaka
Bäst före datum säger inte så mycket. Jag luktar och smakar alltid innan jag slänger något (om livsmedlet inte är uppenbart översållat av mögel… ;-)).

Köp ekologiskt!
Ibland kommer det matlarm som indikerar att ekologiskt inte alltid är bättre än konventionellt producerad mat. Men i det stora hela är ekologiskt ändå bättre. Jag tycker Naturskyddsföreningen har sammanfattat det himla bra här: https://www.naturskyddsforeningen.se/vad-vi-gor/jordbruk/eko/8-satt-att-doda-myter-om-ekologiskt.

Köp mat med kort datum
Så att det inte slängs. Om du vet att du ska äta maten de närmaste dagarna hinner maten inte bli dålig. Numera finns butiker där enbart ”halvgammal” mat säljs till kraftigt rabatterat pris. Suveränt på alla sätt!

Följ årstiderna
Köp frukt och grönsaker efter säsong. Att odla i växthus eller transportera långt i onödan är ju bara dumt. Dessutom tillhör jag dem som tycker det är kul att inte äta likadant året om. Plus att det som är i säsong smakar godare och är mer näringsrikt.

Känns det här överambitiöst? Börja med att byta ut kött mot vegetariskt bara – eller med att minska matsvinnet. Ju fler som gör små förändringar, desto större effekt blir det.

Minska matsvinnet är temat för kollektivet The Sustainable Society denna månad. Läs vad mina fellow bloggare skriver om ämnet här nedan. Nästa månads tema presenteras 17 juli!

Evelinas Ekologiska – Så minskar du matsvinnet – 5 enkla tips

Husligheter – 10 sätt att minska matsvinnet hemma

Naturligt snygg/Hannah – 3 filmer om matsvinn du borde se

Rowan Tree – Minska matsvinnet – att återanvända en purjolök

Ekoenkelt – Mina 3 bästa tips för att minska sitt matsvinn

Slow fashion – Det här med att smaka och lukta på mat

Ekomorsan – så minskar du ditt matsvinn

Annas kemtvätt – Noll matsvinn med kompostering

Emmas vintage – 7 busenkla (vegetariska) middagar – utan matsvinn

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.