Dagens utflykt: De vilda blommornas dag

Växterna som syns är ängsklocka och stinknäva.

Idag har sonen och jag hängt med Naturskyddsföreningen igen. Idag arrangerades nämligen ”De vilda blommornas dag” på orter över hela landet (även utanför landsgränsen för den delen – människor i Norge, Finland, Island och Danmark har också gått på blomstervandringar idag).

Superkul! Vår guide var publikfriande nog att lyfta fram giftiga växter – vilket sonen och hans kompis förstås tyckte var extra intressant. Till exempel skelört, som tillhör familjen vallmoväxter, och har en orange, giftig mjölksaft.
Vi fick också veta att stinknävan förmodligen fick sitt namn efter kung Robert II av Frankrike, inspirerat efter hans förmåga att sköta sin personliga hygien…
Växter vi smakade på var backtimjan, ängshaverrot (just roten är det goda) och löktrav (bladen smakar verkligen lök!).
Vackrast växterna vi såg under vandringen var nog svärdsliljan eller ängsklockan.

Och det bästa var att få se när barnens intresse väcks till liv – vilket var precis vad som hände idag. Ivern. De glittrande ögonen. Hur de börjar leta efter nya växter, som de inte lagt märke till förut, och ville veta mer.

Men sonen tyckte ändå fikat var bäst. Och bergklinten (som utvandrat från våra trädgårdar till naturen). Den ville han ta med hem.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.