Bästa tipsen för en lyckad vandring med barnen

Om några veckor bär det av med familjen mot svenska fjällen igen. Den här gången med Grövelsjöns fjällstation som utgångspunkt. Jeez, vad jag längtar!

Jag har själv varit lite tveksam till att ta med barnen på vandring men förra årets fjälltur är bästa semestern vi haft tillsammans, om ni frågar mig. Och vi träffade flera familjer med ännu yngre barn ut på fjällen – som även de verkade hur nöjda som helst.

Jag tänkte dela med mig av det som jag tror var nyckeln till framgång för oss (de flesta kan appliceras även på vandringar som inte är i fjällen):

Vandra med kompisar
Vi åkte till fjällen med en annan familj, vilket gjorde resan roligare både för oss vuxna och barnen. När vi vuxna höll oss till stigarna sprang barnen i sicksack och klättrade uppför träd och klippor eller letade efter bäckar. De gick säkert någon kilometer längre än vi, bara därför.

Bo på fjällstation
Jag såg i och för sig familjer som hade med sig tält och hela faderuttan, all heder till dem, men vi tyckte det var så himla skönt att utgå från en anläggning där det fanns möjlighet att äta på restaurang, torka kläder, basta och ha det bra. Det är roligare att vandra dagen efter igen, om man sovit bra.

Testa utrustningen
Förra året kunde vi gå i väl ingångna joggingskor eftersom lederna var så torra. Men kompisarna hade väl testade kängor med sig, vilket funkade lika bra. Skavsår kan ju döda även den största entusiasmen…
Det är också bra att ha testat att gå med packad ryggsäck någon vända innan.
När det gäller köksutrustning: Vi hade med oss ett gammalt spritkök, som visserligen visade sig fungera när vi väl luskat ut hur man skulle göra, men vi tittade avundsjukt på vännernas gaskök där maten blev klar på ett kick. I år ska vi också skaffat ett sådant, och testa det innan.

Bra att ha
Karta. Mobilen har inte alltid täckning och ibland är lederna dåligt uppmärkta.
Vatten! 1-2 flaskor, plus att man tar som vana att dricka ur de bäckar man går förbi.
Mat. Går man dagstur räcker det med ett varmt mål, tycker vi. Varma koppen eller tillagat på plats beror ju på hur ambitiös man har lust att vara… Och så jägarsnus, mackor och kex som tilltugg.
Sittunderlag
Toapapper
Keps
Solskydd
Myggmedel
Kniv
Kikare – mina barn älskade att spana på fjällripan vi såg på långt håll, men inte ville störa genom att gå alltför nära.

Ta med en fjällflora
Mitt och dotterns största gemensamma nöje blev att leta efter växter, söka upp namnet på dem i min flora och läsa om de egenskaper de har. Fjälltätort, som är en köttätande liten växt, väckte förstås störst intresse. Växtletandet gjorde hela resan ännu mer intressant.

Chilla!
Jag ville att barnens första riktiga vandringsresa skulle bli ett kul minne. När de sa att de var trötta, fick de vila en stund. Och när de var sugna på att äta något, fick de nötter eller kex (försökte dock att inte mata på med alltför mycket sockrigt snacks…).
Ena dagen gick vi ganska långt. Dagen efter tog vi därför en kortare och lugnare tur. Det ska vara kul att vandra – inte en plåga.

Sedan måste jag ju erkänna att vädret inte kunde ha varit bättre. Soligt, lagom varmt, ganska myggfritt och torrt. Och det styr man ju inte över.

Men allvarligt: Bättre sätt att upptäcka Sverige och vår vackra natur finns nog inte!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.