4 säkra tips: Så grillar du gott och grönt

Foto: Quorn.se, Backyard babies Nicke Borg har komponerat en egen burgare.

På tal om det jag skrev i söndags, att vi fortsätter grilla kött medan vi låtsas som om det regnar… Jag tänkte att jag ska sluta gnälla, och erbjuda några bra alternativ i stället. 🙂
Här kommer de:

Godaste grill-grönsakerna
Supergott på grillen är zucchini (skär dem hyfsat tjockt), majs, paprika, knipplök, färska champinjoner och små färskpotatisar. Förkokta morötter är också supergott. Pensla grönsakerna med olja, salta och peppra och lägg på grillen bara (5-10 min, det är olika beroende på vilken grönsak du väljer). Någon god gucka, ett gott bröd och till exempel matvete till och du är hemma!

Godaste grillmarinaden (ur Grön i köket, av Johanna Westman)
3 vitlöksklyftor, pressade eller finhackade
1 msk finrivet apelsinskal
1 msk finrivet citronskal
1 msk färsk oregano
1 msk färsk rosmarin
1 dl olivolja
2 msk citronsaft, färskpressad
Blanda ihop och lått grönsaker/halloumi ligga i marinaden i minst en timme, innan du trär upp på spett och grillar 5-10 min på varje sida.

Bästa inspirationsboken
Jag gillar ”Grilla vego” av Paul Svensson. Men jag tror också stenhårt på ”Jävligt god BBQ” av Gustav Johansson. Har inte läst den sistnämnda själv än, men baserar tilltron på hans suveräna blogg Jävligt gott.

För ännu mer tuggmotstånd
Vill du ändå ha något som inte ”sticker ut” för mycket jämfört med de övriga i sällskapet grillar kan jag rekommendera nya quornburgarna. Följ bara anvisningarna på förpackningen så blir de fullgoda alternativ till köttburgarna.
Jag gillar också Oumphs olika smaksatta sojabitar, som man kan trä upp direkt på blötlagda grillspett och grilla. De naturella kan man lägga i egen marinad. Tänk kyckling – oumph tzay etc kan smaksättas och tillagas på ungefär samma sätt.

Nu så – ut och grilla grönt!

1 reaktion på ”4 säkra tips: Så grillar du gott och grönt”

  1. Pingback: Bästa Grillmarinaden – ROWPOT

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.