Gärna miljövänligt – men inte på resan!

Österrike by bike… en kollega till mig tog tåget ner till Alperna förra året. Heja!

Utsläppen av växthusgaser i Sverige minskar – men när vi åker utomlands genererar vi desto mer. Under de senaste tjugo åren har andelen utsläpp som sker i andra länder orsakad av vår svenska konsumtion ökat med femtio procent, enligt Naturvårdsverket.

Samma tendens har jag sett i olika forum. Många av oss är – thank god – intresserade av miljöfrågor, och är beredda att tänka om relativt fort när det gäller eko i matbutiken. Eller när det gäller att shoppa mer miljövänligt mode. Och många väljer gärna grön el. Till exempel.

Men utlandsresorna vill få vara utan. Jag har sagt det själv: ”Det känns som att jag behöver lite sol och värme för att klara av vintern i Sverige”. Eller ”Man borde kanske fundera över sitt resande, men just den här sommaren tänkte jag unna mig…”. Och så vidare. Men vi svenskar har överlevt i flera generationer utan några utlandsresor. Min farmor åkte till exempel som längst till Borlänge!

Hur som haver. Det finns en del tips för dig – och mig – som vill fortsätta resa och upptäcka, men på ett mer hållbart sätt. Here we go:

Hellre långe och sällan än kort och ofta
Det är bättre för miljön om vi åker utomlands mer sällan och stannar borta en längre tid, än att åka på flera kortare resor.

Välj tåg om det går
Annars är direktflyg bättre än flyg med mellanlandningar.

Res helst under lågsäsong
Då bidrar du till att inte anstränga resmålets miljö- och kulturgränser

Sök efter miljöcertifierade hotell
Ju större efterfrågan, desto större framtida utbud…

Stöd gärna miljömedvetna utflyktsalternativ
Om turen kostar lite mer går ofta de extra kronorna till att bevara miljö- och kulturarv.

Spar på naturresurserna
Ta en snabb dusch istället för bad. Använd luftkonditionering så lite som möjligt. Sopsortera om möjligt. Köp returförpackningar. Följ upptrampade stigar och vägar och besök gärna lokala naturparker.

Åk på safari
Det bästa sättet att bevara Afrikas gorillor kan paradoxalt nog vara att se till att det är mer lönsamt att visa upp dem än att skjuta dem. Och självklart, köp inte elfenben eller annat som kan komma från utrotningshotade djur.

Skippa plastprylarna
Hur många är vi inte som köpt badboll, flytmadrass, hink och spade till våra barn – för att sedan lämna dem och köpa nytt när vi åker utomlands nästa gång? Kolla om det finns att låna på plats först, ta med hemifrån eller fundera på om ni verkligen behöver ALLA de där grejerna för att ha kul på resan.

Källor: Unesco och Schyst resande

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.