En kopp hållbart kaffe kan vara vägen mot en ljusare framtid

I morgon drar musikfestivalen Way Out West igång. Fortfarande på min bucket list, dock.  Det är en festival som redan tidigare har utmärkt sig lite genom att med olika samarbeten (Max hamburgare etc) erbjuda hållbara mat- och dryckesalternativ.

I år är Zoégas där och bjuder på hållbart kaffe. Och det företaget driver sedan 2011 ett lovvärt projekt, tycker jag. Jag fattar att det långsiktiga målet är att de själva ska tjäna på det, förstås, men kan man tjäna pengar samtidigt som man förbättrar villkoren för andra tycker jag det är ett fall framåt.

Genom kostnadsfria utbildningar har Zoégas hållbarhetsinitiativ Coffee by Women sedan 2011 kraftigt ökat antalet kvinnliga kaffeodlare med ledande befattningar i Östafrika, enligt marknadschef Hans Nilsson. Hållbarhetsinitiativen har nämligen ett extra fokus på kvinnor och unga.

– Målet är att minst 30 procent av de som utbildas i de egna projekten ska vara kvinnor. Alla behövs för att säkra tillgången på kaffe av hög kvalitet, säger Hans Nilsson.

Jämställdhet, vilket i många länder innebär att ge kvinnor möjligheten att jobba på samma villkor som män, är faktiskt ett av de viktigaste globala målen för att skapa en mer hållbar framtid. Genom att skapa fler jobb till kvinnor får fler familjer större ekonomisk trygghet. Och det i sin tur leder ofta till mindre miljöförstöring.
Hur då, tänker ni? Jo, om man kämpar för att över huvud taget få mat på bordet för dagen, är det till exempel svårt att lyfta blicken och tänka att ”Jag borde nog bruka den här jorden på ett mer hållbart sätt, utan att skada miljön, så att jag inte förstör systemen för framtida generationer.”
Har man däremot ett grundkapital kan man investera i bättre vattensystem, plantera träd som motverkar jorderosion och så vidare.

Ett annat perspektiv är att befolkningstillväxten stabiliseras i länder där kvinnor och barn har större möjligheter att utbilda sig. Vilket är bra, eftersom ökad befolkning innebär större belastning på jordens resurser. Under en föreläsning som jag var på för snart två år sedan sa Hans Rosling så här:
– Många lever i föreställningen att befolkningen ökar för att fattiga barn räddas till livet. Det är en absurd tanke. Det finns ett tydligt samband mellan minskad barnadödlighet och färre födda barn. För 40 år sedan födde varje kvinna i Bangladesh sju barn och 25 procent dog. I dag föder de två barn och sex procent dör.

Därför betyder sådana här initiativ något. Och ju fler företag som går samma väg, desto mer ”standard” kommer det att bli att tänka hållbarhet på alla plan.

Vägen till en mer hållbar framtid kan alltså – bland annat – börja med en kopp kaffe, tillverkad med kvinnokraft!

#coffeebywomen

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.