Köp inte sådant du inte behöver – checklista inför hösten

Höstmodet är mitt favoritmode, så min största kamp just nu är att låta blir att köpa en massa jag inte behöver. I samband med att jag rensat i garderoberna har jag nämligen hittat flera plagg som jag knappt använt alls. Det är ingenting fel på kläderna – jag har bara inte sett dem i klädkaoset. Ändå blir jag frestad att köpa nytt, bara för att, när jag går förbi mina favoritbutiker.

Tydligen är jag inte ensam. Läste härom veckan att den genomsnittlige svensken köper 12,5 kg nya plagg per år och bara 0,9 kg second hand. En majoritet av svenskarna (72 procent) säger att de köper kläder och skor som de egentligen inte behöver.
Dessutom slänger 14 procent av svenskarna kläder och skor i soporna! När de i stället kan återbrukas på olika sätt.

Så nu upprepar jag nedanstående mening, som ett mantra: ”Don´t buy what you don´t need”. 😉

Och försöker leva  mer efter dessa råd:

5 tips för att få bli en hållbar modekonsument:

1. Rensa mycket och ofta! Om du inte använt ett plagg under det senaste året – skänk bort eller sälj det. Ju mer begagnat som går runt, i stället för nyproducerat, desto bättre.

2. Organisera garderoben utifrån säsong. När sommarkläderna åker fram plockar du bort vinterkläderna och tvärtom. Rensa varje gång du byter säsong. Och köp inte nytt innan du kollar vad som finns i vinter- respektive sommarförrådet.

3. Sätt upp delmål. Ta en låda, hylla eller viss typ av kläder i taget. Finns till exempel vintermassor till alla i familjen? Vilken sorts mössor finns (både tunna och tjocka?). Komplettera bara med det som saknas.

4. Byt med grannen eller vännerna. Jag har kompisar med lite yngre barn som ofta får ta över mina barns ytterkläder – som sällan är speciellt slitna eftersom de växer så fort.

5. Köp second hand så långt det går.

Källa: Tradera och Avfall Sveriges hållbarhetsundersökning.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.