Älgmagar kan vara nyckeln till bättre biobränslen

Foto: Wikimedia.

Gillar ni nörderi? Det gör jag. Forskning och sånt… Helst inom miljöområdet. Så när jag läste att älgar kan vara nyckeln till nya biobränslen blev jag förstås väldigt nyfiken!

Att hitta biobränslen som inte konkurrerar med livsmedelsproduktion har varit ett hett utvecklingsområde några år nu (brukar läsa mannens Ny Teknik, där de ofta skriver senaste forskningen inom området).

Nu vill KTH-forskarna Henrik Aspeborg och Anders Andersson studerat bakteriefloran i älgmagar i jakten på nya biobränslen (fråga mig inte var älgmagarna kommer ifrån…).

”Andra generationens biobränslen”, som de kallas, ska helst vara alternativ som människan inte äter – som halm eller trä.  Och det är tydligen bland annat processen med att bryta ner växtmaterialet som gör produktionen av biobränslen dyra att framställa (står det i grundartikeln som Aktuell Hållbarhet står bakom). Det är är också där älgens mage kommer in.

Syftet med forskningen är att få insikt i hur det går till när mikroorganismerna i älgens mage bryter ner fiberrikt växtmaterial. Älgens kost består ju till stor del av grenar och bark från olika träd. Och för att tillgodogöra sig näring från svårsmälta växtdelar behöver älgen ha särskilda mikrober i sitt mag- och tarmsystem, som producerar vissa typer av enzymer som älgen saknar. Dessa mikrober och enzymer har utvecklats under miljontals år, är väldigt effektiva och kan alltså vara lösningen på problemet med dyr  förädling av skogsråvara.

Jag säger det igen: Naturen är fantastisk!
Och en stor inspirationskälla till allehanda moderna uppfinningar. Sjöhästars svansar har varit förlaga till robotarmar, flugans öga leder vägen i utvecklingen av solceller, idén till att tillverka kardborreband fick schweiziske ingenjören George de Mestral då han började närmare på de kardborrar som hela tiden fastnade på hans kläder och i pälsen på hans hund när de vandrade i Alperna…
Så coolt att vi kan hitta så många lösningar i vår nära omgivning.

Läs mer:
Mer om naturens under
https://www.aktuellhallbarhet.se/studie-av-algmagar-ska-leda-till-nya-biobranslen/

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.