Veckans goda nyhet: Fler återvinner mer!

Jag går omkring och känner en viss frustration just nu. Anledningen är att miljöfrågan hela tiden hamnar i skymundan, på grund av mobbar på Medborgarplatsen, it-skandaler och avgående partiledare… Det är väldigt viktiga händelser – och media ska självklart rapportera om dem. Men för mig – som inte tycker att någonting är viktigare än att bibehålla en fungerande livsmiljö för framtida generationer – är det ändå smått obegripligt.

Därför blir jag alltid så glad när jag läser någonting som är positivt i min värld. Som att fler privatpersoner faktiskt återvinner mer. Enligt Förpacknings- och tidningsinsamlingen (FTI) överträffar dagens insamlings- och återvinningssystem samtliga nationella mål för återvinning som slagits fast av regeringen!

Dels är det säkert för att allt fler ändå blir medvetna om det vettiga med att sortera. Andra gör det för att slippa kostnaden för en extra soptömning. Ytterligare några gör det säkert för att det i många kommuner blivit lättare.

Min hemkommun, Upplands Väsby, har till exempel startat ett hedervärt projekt. De låter en återbruksbil köra runt till olika delar av Väsby, för att det ska vara lätt för folk att lämna in grovsopor, farligt avfall och annat som de kanske drar sig för att åka till Sörab (lokala återvinningscentralen som ofta är rätt knökfull på helger…) med. I samband med hösten kräftskivor tipsade kommunen, på sin facebooksida, om var man kan lämna olika rester, och så vidare.

En droppe i havet, tycker kanske några.Men ju fler resurser som återgår i systemet, och kan användas på nytt, desto mindre tär vi ju på jordens resurser. På sopor.nu finns en del intressanta exempel:

  • En konservburk som återvinns spar energi som räcker till 7 timmars tv-tittande
  • En återvunnen aluminiumburk spar energi som räcker till ett dygn vid datorn
  • Du kan koka 38 koppar kaffe på din dagstidning
  • En påse matavfall kan bli biogas som räcker till 2,5 kilometers bilkörning
  • Återvinn cykeln så sparas lika mycket koldioxid som om du kört bil mellan Karlstad och Kumla – 12 mil

Rätt häftigt, vilken skillnad det faktiskt gör!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.