6 sätt att bli en hållbar jeanskonsument!

Nu när skolan har börjat blir jag, som vanligt, brutalt påmind om hur dålig framförhållning jag har. Tösen har vuxit ur flera av sina jeans, saknar underställ och regnbyxor. På pojken letar sig byxlängderna också uppåt vaden…

Men i år ska jag inte stressa fram inköpen. De har ju kläder så de klarar sig ändå. För sug på den här: Svenskarna skulle kunna spara HUNDRATALS MILJONER liter vatten, om de valde att köpa second hand-jeans istället för nya.
Det går åt 11 000 liter rent sötvatten och 1,9 kilo kemikalier för att producera ett enda par.

När man ser de siffrorna är det lätt at förstå att våra val faktiskt spelar stor roll. Helst med tanke på att jeansen ofta produceras i länder där man redan brottas med att få fram tillräckligt med rent vatten till invånarna – att dricka, tvätta och kanske odla i.

Även i Sverige har vi ju sett att tillgången till vatten inte är självklar längre. Vi kommer att behöva se över vår vattenförbrukning framöver. det är jag övertygad om.

Samtidigt är det ju få plagg som är skönare att gå omkring i än ett välsittande par jeans. Därför har Myrorna satt ihop en bra lista till oss som vill bli mer hållbara jeanskonsumenter.

  1. Köp begagnade jeans i första hand.
  2. Köp ekologiska jeans i andra hand.
  3. Vädra jeansen ofta, så håller de sig fräscha!
  4. Lär dig lappa och laga dina jeans.
  5. Designa om! Kanske dina gamla favoriter går att sy om till en kjol eller shorts?
  6. Skänk alltid jeansen när du inte längre vill använda dem. Kasta aldrig! Trasiga eller inte, dina jeans gör större nytta i kretsloppet än de gör i soptunnan.

Vissa råd är säkert självklarheter för många, men kanske inte alla. Och de tål att upprepas. 🙂

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.