Veckans vardagsvego: Nachos med kryddig bönröra

Det här med fredagstacos sitter djupt rotat hos mina barn. Själv är jag skeptisk. Så jag försöker hitta varianter och det här receptet (lite modifierat efter grundrecept på ica.se) gillade de skarpt. Man bör äta allt upp allt vid samma tillfälle – mjuka nachos var ingen hit dagen efter. 🙂

Nachos med kryddig bönröra

1 påse nachochips
2 dl riven smakrik ost

Bönröra:
2 pkt svarta bönor
1/2 röd löp
1 vitlöksklyfta, pressad
1 tsk sambal oelek
2 msk tomatpuré
1 msk chilisås

några matskedar vatten
salt och peppar

Salsa:
2 tomater
1/2 gul paprika
1/2 lime, saften och lite skal
0,5 msk olivolja
salt och peppar

Tillbehör:
Avokado
Isbergssallad
Ev Creme fraiche eller motsvarande vegansk
Massor med koriander!

Sätt ugnen på 225°C.
Bönröra: Skölj bönorna och låt dem rinna av. Skala och hacka lök och vitlök. Fräs hälften av rödlöken och vitlöken i olja.. Sänk värmen och rör ner bönor, sambal oelek, tomatpuré, chilisås och vatten till lagom konsistens. Låt allt bli varmt och krydda med salt.
Salsa: Skär tomaterna i små tärningar. Dela, kärna ur och hacka paprikan. Blanda ihop med resten av rödlöken. Pressa över limesaft och rör i olja, smaka av med salt och peppar.
Nachos: Häll ut chipsen – ca 3/4 av påsens innehåll– på en plåt och fördela bönröran och sist osten ovanpå. Gratinera mitt i ugnen ca 10 minuter.
Tillbehör: Dela, kärna och gröp ur avokadorna. Skär i bitar. Skär salladen i strimlor. Strö avokado och sallad på plåten och servera med salsa, crème fraîche och färsk koriander (för den som vill – själv tycker jag att det aldrig kan bli för mycket koriander).

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.