6 onödiga plastvanor som du enkelt kan förändra – nu!

Tygkasse av ekologisk bomull från Fuckplast.se.

Det är lätt att få lite panik över hur mycket man borde göra för att bidra till en bättre miljö. Så känner jag i alla fall. När jag läser om att vi slår nya rekord när det gäller köttrekord och flygresor, hur haven håller på att svämmas över av plast och om att Donald Trump vill lämna Parisavtalet känns allt ibland helt hopplöst.

Men sedan klänger jag mig fast vid tanken att det faktiskt finns väldigt många som försöker göra någonting åt saken också. Genom att förbjuda bilar som går på fossilt bränsle och plastpåsar i butikerna, odla ekologiskt, hitta sätt att rensa haven från plast och så vidare.

Och försöker hitta tillbaka till min grundinställning: Bättre att fler gör lite mer än att få går hela vägen. Och då gäller det att vi hjälper varandra, ett steg i taget, med tips och pepp.
Ta det här med plast till exempel. Att plastbanta helt och hållet kanske känns för komplicerat för många. Men vilken skillnad det kan göra bara vi tänker om på några områden. Här är några onödiga plastvanor som du kan förändra – nu!

Köp inte dryck i plastflaska
Allt fler återvinner PET-flaskor och skapar nya saker av dem, men det bästa vore om vi slutade tillverka dem helt och hållet. Det kan ta naturen hela 300-400 år att bryta ned plastflaskor och de tillverkas oftast av råolja = fossilt. Byt till glasflaskor som du diskar och använder igen, och igen… Vill du lyxa till det med bubbelvatten ibland – skada kolsyremaskin och smaksätt med citron eller färsk mynta.

Välj bort plastpåsen till frukt och grönt
Jag brukar ta med mig en stor och två små tygpåsar av linne till affären (fick med mig de sistnämnda när jag köpte skor). De små packar jag äpplen och tomater i, till exempel, för att minska förbrukningen av de där tunna plastpåsarna som man ser  blåsa omkring överallt – och som ofta hamnar i våra vattendrag till slut. Små papperspåsar funkar också – och går att använda flera gånger.

Välj bort plastpåsen vid kassan
Numera får man ju betala extra för plastpåsar vid kassan. Superbra, tycker jag! När kedjorna i Storbritannien började ta betalt minskade användningen av plastpåsar med drygt 80 procent, till exempel! Det gäller bara att få med den där tygpåsen i stället… Numera har jag en i varje handväska och en vid dörren.

Köp refill eller lösvikt
Det finns en hel del produkter på refill – tvål (finns ju även som fast), sylt och annat. Jag har också börjat köpa mer på lösvikt. Det blir ändå lite mindre kaffeförpackningar på det sättet…

Köp tand- och diskborstar i trä
Det går faktiskt åt en del tandborstar och diskborstar i familjen på ett år. Diskborstar av trä har dessutom ofta huvuden som går att byta ut. Och tandborstar av bambu fungerar utmärkt!

Frys in i urdiskade mjölkförpackningar i stället för plastpåsar
Fungerar till typ allt: Bär, fisk, kött, färdiglagat som blivit över…

Inte svårt alls! 🙂

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.