Den här jackan är gjord av … bönor!

En jacka gjord av ull, trä – och bönor! Hur häftigt är inte det?

Samtidigt som världens alla ledare samlades i Paris (Stor inspirationskälla för många, verkar det som. Förra veckan skrev jag om Reused Remade som fick sin eko-idé ungefär samtidigt.) började svenska företaget Tierra på allvar fundera över hur de ska komma ifrån oljeberoendet i sin produktion.

Resultatet är en helt fossilfri jacka, vid namn Deterra.

– Många av materialen inom vår bransch är baserade på olja. Det här blev en helt ny utmaning. Dragkedjor var till exempel uteslutna, berättar Erik Isaksson, produktutvecklingschef på Tierra, för Naturkompaniets tidnings 365.

Yttertyget är tillverkat av olja från ricinbönor. Tråden utvinns från träråvara. Knapparna görs av nötter. Och ullen kommer från bruksfår i Tyskland.

– De här fåren, som vi även har i Sverige, har ull som anses för stickin att göra garn av. Men den fungerar alldeles utmärkt till foder. Får måste ändå klippas, så varför inte använda ullen till något bra, säger Erik Isaksson.

Helt rätt tänkt. Jag har länge tyckt att det är sådant slöseri med ull i Sverige, efter att ha hört just att den ullen anses vara för styv för att ha till kläder.
Tänk vad man kan göra, med nytt tänk och ny teknik – fast med ”gamla” material…

jacka som är helt fossilfri från Tierra

Jackan finns i både dam-och herrmodell.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.