3 sätt att ta vara på skogens skatter!

Den gångna helgen var bland de bästa på länge. Jag struntade i allt städ och hängde på en fotbollsplan halva lördagen. På kvällen bjöd vi goda vänner på middag, och jag hade större delen av eftermiddagen på mig att handla och laga maten.

Söndag förmiddag gick min underbara Klara och jag upp till några kompisar som har kolonilott någon kilometer hemifrån oss. Vi tog med oss korg och tygpåse och drog rakt upp i skogen intill. Och där (skrytvarning) hittade vi kanske världens bästa skogsställe.

Det fanns lingon i stora klasar, fina blåbär OCH trattkantareller! Himlen! Klara och hennes kompis Linnea plockade bär till ”kungssylt” som de kallade det. Alltså en blandning av lingon och blåbär. Jag visste inte vad jag skulle välja, utan plockade av allt.
Ärligt talat, jag känner mig aldrig så rik som när jag får sådant här.

Här tänkte jag tipsa om mina absoluta favoritrecept när det gäller respektive ingrediens (ett recept är mitt, de andra är favoriter jag hittat på nätet).

Lingon (saftig, kryddig och alldeles underbar): Kryddig lingonkaka

Blåbär (älskar enkla efterrätter som man serverar i glas): Efterrätt med blåbär

Kantareller (bland de godaste vardagsvego-rätterna jag vet): Gnocchi med kantarellsås och grön topping

Men oftast kokar jag bara lingonen eller blåbären med 1-2 dl socker och serverar till gröt, palt, pannkaka och annat. Kantarellerna blir underbara på en kvällstoast…

Tänk vad mycket man kan få, alldeles gratis.

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.