10 tips till dig som vill ge bort gamla grejer

Det finns en hel del människor som använder insamlingar lite som en skräpkorg. Vi ”ger bort” sådant som kanske egentligen borde slängas direkt i soporna eller lämnas in till textilåtervinning i butikerna i stället (när det gäller textilier då). Men Emma Enebog, hållbarhetschef hos Myrorna, har en ganska skön syn på det hela:

– Vi har åtagit oss utmaningen att öka återanvändningen i Sverige och att öka insamlingen av textil. Då är det viktigt att vi till exempel kan ta hand om all textil, hel såväl som trasig, eftersom det är enklast för givaren. Det är dessutom det bästa ur ett miljöperspektiv. Den negativa konsekvensen av det är att vi får in sådant som är obrukbart, men den positiva effekten är att tröskeln är låg för den som vill skänka.

I stället satsar Myrorna på att ”utbilda” givarna. Här är deras bästa tips till den som vill skänka:

  1. Se till att det du skänker är rent och torrt (extra viktigt när det gäller textilier). Släng aldrig textil i soporna, även en strumpa med hål i kan återvinnas.
  2. Knyt ihop påsen som du lämnar dina gåvor i så att ingenting faller ur.
  3. Packa noggrant så att grejerna tål lite hantering. Ett skyddande tidningspapper runt kaffekoppen är till exempel en god idé.
  4. Knyt alltid ihop skosnörena eller fäst ett gummiband runt skor så att paret hänger ihop.
  5. Testa att elektroniken du skänker faktiskt fungerar. Trasigt ska till Återvinningscentralen.
  6. Äldre plastleksaker kan innehålla skadliga kemikalier. Om de luktar illa eller har vätskor i sig ska de sorteras som farligt avfall på Återvinningscentralen – inte ges bort.
  7. Lämna dina saker på rätt plats. Släng till exempel inte hårda prylar i textilboxar, och ställ inte dina påsar utanför en stängd butik.
  8. Det du skänker måste tåla transporter. Möbler av låg kvalitet, till exempel bokhyllor av spånskivor,  gör sällan det.
  9. Ingen vill köpa uppslagsverk nuförtiden. Om du inte har plats för dem själv är det bara att slänga dem i brännbart-containern på Återvinningscentralen, tyvärr.
  10. Det du skänker måste vara komplett. Så inga pussel som saknar bitar, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.