Miljovanliga engangstallrikar från Duni

67 procent av svenskarna vill förbjuda plast – det här kan du själv göra

Äntligen har miljörörelsens enträgna arbete med att informera om vilken skada plast gör i vår miljö börjat ge effekt!
I en undersökning, som Sifo gjorde nyligen gjort på uppdrag av WWF, uppgav hela 67 procent av svenska befolkningen att de vill förbjuda engångsartiklar av plast! 55 procent av svenskarna uppger också att de har minskat sin användning av dem – till exempel bestick, muggar och påsar.

– 60 procent av allt skräp som årligen hamnar i haven är plast. Vi har sett att politiska beslut ger effekt. Vi tycker det är dags att börja fasa ut engångsförpackningarna i plast, säger Inger Näslund, havsexpert på WWF, till tidningen Miljö & Utveckling.

Hon har förstås rätt. Det är politiska beslut som ger de riktigt stora resultaten. Tidigare har jag till exempel skrivit om att britterna använt 6 MILJARDER färre plastpåsar sedan butiksägarna började ta betalt för dem. Länder som Rwanda, Kenya, Bangladesh, Frankrike och Sydafrika har förbjudit plastbärkassar helt. Och i augusti blev Costa Rica första land i världen med ett förbud mot engångsförpackningar i plast.
Det går att förändra dåliga vanor!

Men vi då? Vad kan vi göra? Vi kan börja med att sluta använda plastpåsar – och sedan fortsätta med att byta ut engångsartiklarna, till exempel. Här har jag valt ut några miljövänliga alternativ:

Hållbara engångstallrikar
Dunis kollektion ”Amazonica”, där tallrikarna är gjorda av en restprodukt från sockerrör.
Lapland Eco Store har både tallrikar av bambu och löv!

Hållbara engångsbestick
Engångsbestick av trä finns hos Lagerhaus och diton av bambu hos Lapland Eco Store. Kollektionen Amazonica innefattar också hållbara engångsbestick, av växtbaserade och nedbrytbart materialet CPLA.

Hållbara muggar
Lagerhaus har engångsmuggar av FSC-märkt material. Men är man rädd om finglasen tycker jag att alternativ i rostfritt stål – som håller för evigt –är mycket bättre. Finns hos Lapland Eco Store.

Engansartiklar bild Tallrik bestick mugg

Det här har jag skrivit tidigare om plast:
Förbjud plastkassar – det fungerar ju i andra länder

6 onödiga plastvanor som du lätt kan förändra – nu!

7 sätt att plastbanta din vardag

SaveSave

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.