ekologisk choklad från Zotter

Mums, vilken god eko-choklad!

Sunday, funday! Själv har jag ägnat mig åt lite chokladprovning – helt själv – för att liva upp tillvaron. Det är verkligen November rain utanför…

Under bak- och chokladmässan i Älvsjö stötte jag på varumärket Zotter, som jobbar efter mottot ”Bean to bar”. Det betyder att de har koll på hela produktionskedjan, från bönodling till färdig produkt. Chokladen är alltså både Fairtrade och Eko.

Varje smak har sitt eget designade omslag, som ofta baseras på smaken som chokladen har. Bra ge-bort-present, tycker jag!

Jag har provat tre sorter ur serien Labooko, där man öppnar chokladförpackningen som en bok – ibland är det två olika smaker i de olika halvorna.

For those in love: Ena halvan innehåller smaken Mörk Ecuador, 60 %. Supergod, hyfsat söt smak som smälter fort på tungan. Andra halvan innehåller en kaka av huvudsakligen kakaosmör och torkade hallon och har en ljuvlig, intensiv smak av vildhallon.

Peru Barranquita 75 %: Mörk veganchoklad, som trots den höga chokladhalten inte alls är bitter eller hård till konsistensen. Den smälter hyfsat fort på tungan och har enväldigt  intressant smak – inte för söt, ändå rund och behaglig. Lätt att tycka om.

Belize Toledo 82 % +Peru ”Criollo Cuvee” 82 %: Chokladsmaker som utmanar lite mer. Ena halvan, Criollo Cuvee, är lite sträv och bitter på tungan, men har en väldigt intensiv smak med lite spetsighet – nästan som om den innehöll lite chili. Jag gillar den! Men ännu bättre smakar Belize Toledo. Kraftig, fyllig, helt ljuvlig chokladsmak. Väldigt lite bitterhet och strävhet för att vara en så mörk choklad.

Sämre saker kan man göra en söndag! Men nästa gång bjuder jag in grannarna. Alltid roligare att dela med sig av chokladlyckan. =)

Här är en lista över inköpsställen.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.