5 tips: Det är kul att leva mer hållbart!

Tips om hur du skapar en lustfylld ekologisk livsstil
I helgen gick jag igenom min garderob – igen. Hittade en svart spetstopp från början av 2000-talet som blev supersnygg ihop med mina två år gamla culottes. Och ett blingigt örhänge som lyfter mina enfärgade klänningar. Samt svarta sidenbyxor med diskret flare som blir finfin till nyår.
Det här inspirerade till ett inlägg om hur kul det faktiskt är att försöka tänka mer hållbart i vardagen. Här är fler tips som jag hoppas inspirerar!
Vintagefynda i din egen garderob!
Trendstefan drev för någon månad sedan kampanjen #10yearwardrobe på insta. Under en vecka använde han kläder som var minst 10 år gamla – ihop med nyare byxor och så. Precis så gör jag allt oftare. Tar fram en gammal top och funderar på hur jag kan kombinera den med annat jag har så att det blir snyggt och ser lite mer uppdaterat ut. Tyvärr är jag inte världsbäst på att sy, men det går ju att göra om kläder med ganska enkla medel också. Gör en fin sommarblus av herrskjortan, till exempel. Eller en fin topp och kjol av omodern klänning (jag skulle nog inte bära plaggen ihop, dock. Inte så förtjust i ”magtröjor”). Trash to Couture har också massor av inspirerande tips!
Våga vego

Det har blivit så otroligt mycket lättare att vara vegetarian idag, jämfört med hur det var när jag blev det som 18-åring (året var 1994 – time flies…). Hemköp, Ica och Coop fyller sina kundtidningar med bra recept. Bloggar som Jävligt gott och Green Kitchen Stories ger mängder av uppslag. Undertecknad tipsar varje måndag om recept som funkar bra att laga till vardags. Så våga testa! Det är inte svårare än annan matlagning och det är så himla roligt att upptäcka nya smaker och ingredienser!

Res på nya sätt

Till vardags försöker jag verkligen undvika bilen (egentligen önskar jag att vi var med i en bilpool eftersom vi använder bilen så sällan). Gillar att byta torr kontorsluft mot frisk luft så ofta det går – och tror verkligen att det hjälpt mot novembertröttman.
Till helgen tar jag tåget till Tällberg, där jag ska vandra, äta och slappa på underbara Åkerblads.
Och till sommaren skulle jag verkligen vilja ta tåget genom Europa, ner till Italien eller Österrike. På så sätt skulle vi undvika utsläppen som flyget ger samtidigt som vi kan slappna av och titta ut på landskapet som svischar förbi utanför. Behöver vi bil på plats är det bättre att hyra någon enstaka dag eller två. Enda nackdelen är väl att resan tar längre tid – men varför måste vi alltid har så bråttom?

Upptäck naturlig skönhet

Tidigare bloggade jag hos Naturligt snygg – och upptäckte en uppsjö av funktionella, naturliga och/eller ekologiska produkter. Jag använder rena växtoljor till hela kroppen – håret, ansiktet, kroppen – och har numera nästan problemfri hy. Sakta men säkert har jag bytt ut handtvålar, schampon, smink och annat mot produkter som INTE innehåller mineraloljor, parabener eller syntetiska parfymer. Det är ett rent nöje. 😉

Byt ut plasten

Det är sådan tillfredsställelse över att byta ut plastprylar mot produkter i rostfritt stål, trä, glas eller miljövänliga textilier. I stället för plast som med tiden avger allt mer hälsovådliga kemikalier, blir fula och nötta så har vi allt fler redskap som håller en hel livstid – bara man tar hand om dem på rätt sätt. Dessutom är de snygga…

Kort sagt – att sträva mot en mer hållbar livsstil är allt annat än tråkigt. Och det känns så otroligt bra!

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.