Villa styrd av solenergi

Framtidens villa är full av fossilfri energi!

Att bygga hus som klarar sig på egenproducerad energi verkar vara i ropet just nu. För några veckor sedan fick jag samtal om att Skellefteå Kraft, i samarbete med A-hus, ska bygga en modern villa på 150 kvm som ska frikopplas från elnätet och vara helt självförsörjande på solkraft.

Det blir intressant att följa, för det är förstås en sak att bygga hus som klarar sig helt på egenproducerad solkraft. Men att göra det på en ort där det under delar av året är noll soltimmar, är en helt annan.

Till sin hjälp har företagen haft visionären Hans Olof Nilsson, som byggt ett självförsörjande hus i Göteborg, helt på egen hand! Hans energisystem består av solceller, batterier, vätgas och bränsleceller som samspelar. Under sommaren samlar huset solenergi och överskottet lagras för att kunna användas under vintern och de månader då solen inte skiner. På ungefär samma sätt kommer det att fungera i det nya huset som byggs i Skellefteå och ska stå klart i juni 2018.

Därefter kommer allmänheten att kunna boka in sig och bo i huset för att se hur allt fungerar.

– Vi använder all el som huset producerar. Vi vill hålla det inom husets väggar, eller tanka bilen med den el eller vätgas som är husets överskottsproduktion. Det finns en tanke i det, att minska belastningen till stamnätet som får ta emot mycket förnybar produktion och som inte alltid mäktar med det. Samtidigt skapar vi trygghet i att ha en egenförsörjning även om det till exempel blir strömavbrott, säger Cecilia Reuter som leder Solprogrammet vid Skellefteå Kraft.

Superspännande!

Förra veckan läste jag även om ”Forskningsvillan” i Borås, där man jobbar med att försöka hitta lösningar för att leverera solel till användare med minsta möjliga förlust.
Teorin är denna:
Solceller levererar sin el i form av likström (DC) – som funkar för att driva de flesta produkter. Vidare lagras även el i lokala batterilager i form av DC. Genom att gå över till ett likströmsnät kan många omvandlingsförluster undvikas. Kombinationen med interna batterilager och laststyrning gör det även möjligt att öka egenanvändningen av den genererade solelen.

Sol, vind och vatten – allt vi behöver om allt vill sig väl…

energisystem sol
Så här är det självförsörjande huset tänkt att fungera.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.