vegetarisk pasta med tomat sauce

Veckans vardagsvego: Pasta med mustig tomatsås och rotselleri

November har varit en ovanligt trevlig månad för mig. Jag hann träffa älskade före detta kollegor förra onsdagen, i helgen var jag i Tällberg med min barndomsväninna och i veckan blir det återträff med gamla journalistklassen. En nackdel är att jag inte alls hinner med där hemma, och då kommer en snabbpasta som denna väl till pass.

Pasta med mustig tomatsås och rotselleri
4 port

1 gul lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, krossad eller finhackad
olivolja till stekning
1 brk hela tomater
1 brk passerade tomater
1-2 msk röd pesto
2-3 tsk socker
2 tsk rödvinsvinäger
salt och peppar
300 g rotselleri, tärnad
400-500 g fusilli eller annan pasta
1 kruka basilika
riven parmesan till servering

Stek löksorterna i olivolja. När löken är genomskinlig, tillsätt de båda burkarna tomater, socker, vinäger samt röd pesto. Salta och peppra efter smak. Mosa de hela tomaterna lite med sleven och låt sedan koka minst 15 minuter.
Koka under tiden pastan.
Stek sellerin i en stekpanna tills den får fin färg. Salta och peppra.
Plocka bladen från basilikaplantan och riv i bitar. Tillsätt bladen och rotsellerin i såsen och låt puttra några minuter till. Lägg upp pastan i tallrikar, sleva sås över och toppa med parmesan och ev extra flingsalt.