Gungelefant vinner designpris

Här är gunghästen som ger utsatta jobb

Det är lustigt det där. Varje gång jag läser om en norrlänning som gjort succé så klappar mitt hjärta lite extra stolt. Det är vid sådana tillfällen mina lappländska rötter gör sig extra påminda, antar jag, trots att jag själv inte alls har någon del i framgången!

Hur som helst: I morgon kommer Björn Sundelin, uppväxt på en gård utanför Örnsköldsvik, att utses till vinnare av Designpriset 2017 för sin design av charmiga gungelefanten Gungel.
Det är extra kul eftersom ”Gungel” är en hållbar och miljövänlig produkt på flera olika sätt. Dels kommer den att tillverkas hos Uppsala Stadsmissions sociala företag Hantverksslussen för att skapa fler arbetstillfällen för människor i utsatta livssituationer. Dels för att den är  tillverkad i 100 % björkplywood. Och dels för att den enkelt monteras helt utan verktyg eller skruvar.

– Jag ville skapa något fint att ge till min dotter på hennes ettårsdag. Tanken var att formge något i ett naturligt och miljövänligt material som hon kunde leka med. Jag fastnade för gunghästar men ville att min design skulle särskilja sig från de som redan fanns, säger Björn Sundelin, formgivare.

Resultatet blev en gungelefant!

– Konstruktionen bygger på halvt i halvt och låser sig själv när man sammanfogat den, berättar Björn.

Det är Uppsala Stadsmission som står bakom designpriset, i samarbete med Designtorget som också kommer att vara en av återförsäljarna av Gungel. På fredag, den 1 december 2017, finns gungelefanten i butik och på www.designtorget.se!

1 reaktion på ”Här är gunghästen som ger utsatta jobb”

  1. Pingback: Veckans julklappstips: Detaljerna som ger guldkant! – Veckans Eko

Kommentarer är stängda.