sjalvslackande ljus

Tänd ett (miljövänligt) ljus!

Första advent känns alltid lite speciellt. För mig är det då den riktiga upptakten inför julafton börjar. Det är då vi dricker första kopparna glögg och börjar baka inför julen. Idag har vi gjort både chokladkola och polkagrisbräck.

Det är också då vi tänder första ljuset, såklart! Och därför tänkte jag att det kunde vara kul att tipsa om Stockholm Candles. Företaget startades av Lena Öhrlund 2015, och ljusen tillverkas på ett hantverksmässigt sätt (inte för hand, alltså, men på ett liknande ett sätt) av förnybart stearin. Plast används varken i produktion eller förpackningarna och ljusen släcker sig själva när det är cirka 4 cm kvar av dem. Men framför allt har ljusen ett väldigt vackert och hantverksmässigt utseende.

När vi väl talar om miljövänliga ljus tänkte jag passa på att tipsa om att Clas Ohlson har Svanen-märkta värmeljus av 100 % stearin, i refill-koppar av glas.
Stearin är bättre än paraffin eftersom det är fritt från palmolja, tillverkas av animaliskt fett i stället för fossil olja och inte förorenar inomhusmiljön.

Svenska ReLuminus producerar också alla typer av ljus – marshaller, kronljus, värmeljus, blockljus etc – av antingen 100 procent stearin eller återvunnen ljusmassa. Finns bland annat att köpa hos Västerbottenssåpa.

Det finns många ljus i mörkret! 😉