Ikea satsar pa urban odling

Ikea odlar på höjden – testa du också!

Att odla i stadsmiljö är något som forskare och odlare världen över experimenterar med just nu. Bland annat för att det är väldigt yteffektivt (vi blir allt fler på jorden samtidigt som en stor del av den odlingsbara marken redan används). Nu vill även Ikea testa urban odling, med sikte på att bli självförsörjande när det gäller egenodlade grönsaker – både i personalmatsalar och restauranger. Igår, den 6 december 2017, lanserade möbeljätten därför ett test för urban odling i koncernens globala mötesplats, Hubhult i Malmö.

Det finns redan företag som odlar i utrymmen som av olika anledningar stått outnyttjade – tunnlar eller övergivna magasin. Men när en global koncern som Ikea satsar på det blir genomslaget förmodligen mycket större.
Ett annat kul exempel som jag snubblade över är Amalie Arena i USA, där man satsat på hydroponisk odling (direkt i vatten). Kolla in filmen här:

Men främst handlar urban odling om att  odla inomhus i urbana miljöer. När det gäller kommersiell verksamhet bygger odlingen nästan alltid på höjden. Fördelen med denna typ av odling är att den inte behöver direkt solljus utan kan försörjas helt och hållet med LED-belysning.
Det finns en massa lösningar för att odla inomhus året om även för privatpersoner. Själv använder jag mest växtbelysning till att hålla liv i pelargonerna, men en av mina granar odlar sallad året om i en Mini Plant Factory.

Här är några av fördelarna med urban odling.

  • Kräver upp till 98 procent mindre vatten jämfört med traditionell odling.
  • Växer upp till tre gånger snabbare.
  • Kräver inga bekämpningsmedel.
  • Mindre matsvinn, eftersom odlaren lättare kan odla efter behov.
  • Oberoende av klimat.
  • Minskad vattenkonsumtion och miljöutsläpp och därmed ett minskat klimatavtryck.