Korngrynsrisotto med saffran

Veckans vardagsvego: 2 x favoriter med saffran

När Lucia och julen nalkas tycker jag att man ska äta någon maträtt med saffran, minst en gång per vecka! Tyvärr håller inte familjen med mig där…
Korngrynsrisotton, som jag verkligen älskar, får jag därför äta själv. Men pastan, recept längre ner, tycker de är helt OK.

 Korngrynsrisotto med stekta grönsaker
4 port

Korngryn:
4 port korngryn
1 msk grönsaksbuljongpulver
1/2 pkt saffran

Stekta grönsaker:
10-15 cm purjolök, fint skivad
2 stora morötter, skurna i stavar
400 g blomkål, delat i små buketter
200 g småtomater, halverade
1-2 tsk flytande honung
1 dl rostade cashewnötter

Till servering:
Turkisk yoghurt

Koka korngrynen enligt instruktion på förpackningen, ca 30 minuter. Tillsätt grönsakspulver och saffran i kokvattnet.
Rosta cashewnötterna.
Fräs grönsakerna i smör eller olja tills de blir hyfsat mjuka, 5-10 minuter. Tillsätt tomater och låt dem fräsa med i 2-3 minuter till. Salta och peppra. Avsluta med att ringla över honung och röra om.
Blanda korngryn och grönsaker. Strö cashewnötterna över. Servera med yoghurt.

Krämig saffranspasta
4 pers

ca 250 g pasta (penne)
1/2 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 liten fänkål
1 röd paprika
1 brk kronärtskockshjärtan
1 msk tomatpuré
1 dl vitt vin
1/2 g saffran
1 msk grönsaksfond
2,5 dl grädde (havregrädde funkar också bra)
Finrivet skal av 1/2 apelsin
1/2 dl rostade solrosfrön
olivolja
salt, svartpeppar

Skala och finhacka gul lök samt vitlök. Ansa, dela och strimla fänkålen. Kärna ur och strimla paprikan. Häll av och dela kronärtskockshjärtana i fyra delar.
Koka pastan.
Fräs lök, vitlök, fänkål och paprika i 2 msk olja i en stekpanna ca 3 minuter. Tillsätt tomatpuré, kronärtskocka, vin, saffran, fond och grädde. Låt koka ca 5 minuter.
Krydda med apelsinskal, salt och peppar.
Blanda såsen med den kokta pastan, strö även rostade solroskärnor och servera t ex färska spenatblad och/eller ett gott lantbröd till.