Unicef julkula

Julklappar som gör gott – på riktigt

Den som har följt min blogg ett tag vet att jag vurmar mycket för närproducerat, tillverkat i hållbara material, i tidlös design som man inte tröttnar på.

I helgen hade vi en lång diskussion om detta vid middagsbordet – med utgångspunkt i hysterin kring Black Friday. Någon lyfte det faktum att vissa kanske inte har råd att köpa julklappar annat än om de är rabatterade. Och massproducerat från möbelkedjorna är kanske enda alternativet för många.
Så är det förstås. Själv levde jag på ett inackorderingstillägg på 1 100 kr, tror jag det var, plus matlådor från mamma och pappa, under en stor del av gymnasiet. Under loven jobbade jag på ett äldreboende för att få in extra pengar. Då blev det ganska få inköp över huvud taget.

Men när man tittar på mängden grejer som de flesta jag känner har – oavsett vad de jobbar med – så verkar det vara ett större problem att hinna rensa bland allt än att ha råd att köpa nya.

Och med risk för att låta oförstående inför människors olika förutsättningar här i livet: Någonstans är det ändå lyxproblem.

Jag säger inte att vi inte får bekymra oss om saker och ting utifrån den verklighet vi lever i. Vi människor strävar ju ständigt efter förbättring i våra liv. Även om vi har de basala behoven tillgodosedda – mat att äta, tak över huvudet, kläder på kroppen – så måste vi få gnälla över att skolmaten är näringsfattig eller kollektivtrafiken för begränsad. Själv gnällde jag ganska mycket igår, när pendeltåget var försenat på grund av spårfel (kanske för att det snöat typ en halv centimeter under natten).

Men jag försöker att lyfta blicken, så mycket jag kan. Som nu i juletider. Mina barn har det mesta de behöver. Jag har det mesta jag behöver. Då känns det bra att bidra till att förbättra situationen för dem som inte har det mesta de behöver. Till exempel på dessa vis:

Fadderskap hos WWF: Ingen har väl kunnat undgå filmen på den svältande isbjörnshannen som spreds i sociala medier under helgen? WWF jobbar dels med att sprida information om klimatförändringarna som orsakat detta, dels med att hjälpa isbjörnarna på olika sätt.

Julkula från Unicef. För femte året i rad lanserar UNICEF Sverige en unik och handmålad julkula som släpps i begränsad upplaga. Årets julkula pryds av ett superfint motiv av konstnären och barnboksförfattaren Inga Borg, som är känd för sina böcker om den lilla osynliga sagofiguren Plupp. Försäljningsintäkten går till Unicefs arbete för barns rättigheter.

Julstjärna från Bris. Julen och andra högtider som är starkt förknippade med familjeliv och gemenskap kan göra att känslan av ensamhet blir ännu starkare hos barn som inte får uppleva detta. Bris har öppet varje dag under jullovet, och Bris kuratorer lyssnar, stöttar, stärker barn i att hantera sin situation, och slussar dem vidare så att de får rätt hjälp. Genom att köpa en julstjärna från Bris kan du stödja detta arbete.

Rädda Barnen INGENTING. Om du köper ett gåvobevis till exempelvis värdet 147 kr kan en familj få basvaror (ris, bönor, olja , salt) som räcker en hel vecka.

Julgåva till skogen, Naturskyddsföreningen. Som sann skogsälskare funderar jag på att ge en slant till Naturskyddsföreningens arbete med skyddsvärd skog. Man kan även ge till arbetet med klimatet, miljögifter etc.