Recept saffransskorpor

Ingen jul utan saffransbiscotti!

Jag älskar verkligen att baka till jul. I år har det varit extra kul eftersom 10-åriga dottern verkligen vill vara med – både när det gäller att bestämma vad vi ska göra och i själva utförandet. Älskar att hänga med henne på det sättet. Älskar henne.

I helgen gjorde vi saffransbiscotti – och det lovar jag kommer att bli standard bland julens bakverk hemma hos oss hädanefter! Knäck i all ära, men de här ljuvliga , lättbakade skorporna (ur Allt om mats julkokbok) har en lagom sötma, som man inte tröttnar på. Lägg saffran i Cointreau redan ikväll så kan du snabbt baka färdigt i morgon.

Saffransbiscotti
ca 40 st

1 påse saffran (0,5 g)
2 msk cointreau eller grand marnier
100 g smör
1 stort ägg
1 dl strösocker
3,5-4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 dl pekannötter
0,5 apelsin, rivet skal

Stöt saffranet lite i en mortel. Blanda saffran och likör i en liten skål och låt stå minst 12 timmar.
Sätt ugnen på 200 grader.
Smält smöret i en kastrull. Hacka pekannötterna grovt. Riv apelsinskalet. Vispa ägg och socker pösigt.
Rör ner saffranssprit, smör, nötter och apelsinskal i ägg- och sockerblandningen. Blanda även ner ca 2 dl vetemjöl och bakpulver. Rör ihop till en smidig smet. Tillsätt mer mjöl och bearbeta tills det blir en ganska fast deg som du kan forma till två längder (ca 30 cm långa).
Lägg längderna på en plåt med bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen 15-20 minuter. Låt svalna på plåten.
Skär längderna i ca 2 cm breda bitar och lägg med snittytan uppåt på plåten. Eftertorka skorporna i ugnen på 75 grader i cirka 40 minuter, gärna varmluft.
Ta ut, låt kallna och förvara i lufttät burk.

Enjoy!