Liselotte i skogen

5 positiva miljöhändelser under 2017

Som ni kanske har märkt har det varit rejäl stiltje på bloggen den senaste tiden. Jag totaldäckade strax efter jul och låg i feber i fem dygn. För trött för att hänga med i sociala medier alls, men precis i rätt läge för att lyssna på radio och läsa böcker i stället…

Det gav också lite tid till att reflektera över saker och ting. Främst kring klimat- och miljöfrågor förstås. Det är så lätt att se alla problem som måste övervinnas för att vi ska kunna leva på ett mer hållbart sätt – och de kan förstås inte ignoreras. Men här har jag samlat en del riktigt stora framgångar som skedde under 2017 på den fronten. Att samla kraft i för att ta flera, kraftfulla, steg i rätt riktning:

1.USA drog sig ur Parisavtalet (INTE BRA!), men som en motreaktion har en stark, alternativ rörelse vuxit fram i USA (BRA!) med ca 2500 företagsledare, investerare, delstater, universitet och organisationer som vill jobba vidare för att komma bort från beroendet av fossila bränslen etc.
Deras paroll: ”We are still in!”
Anledningen: Som de ser det är det enda vägen för bibehållen ekonomisk och social välfärd i landet.

2. Från och med i går (1 januari 2018) trädde en ny klimatlag i kraft. Enligt den måste nuvarande regering, och framtida regeringar, kunna visa hur man har arbetat för att nå sina klimatmål. Stefan Löfven beskriver reformen som den viktigaste vår generation kommer att genomföra – eftersom det gör att miljöfrågan kommer att vara en viktig faktor i alla politiska beslut som fattas.

3. Plastförbrukningen har minskat radikalt i många delar av världen. Plastpåsar (och engångsartiklar) har förbjudits helt i vissa länder, i andra har man börjat ta betalt för påsarna. I Sverige minskade förbrukningen med 2,5 miljoner påsar – på bara tre månader! – i samband med nya lagen som innebär att butiker måste informera sina kunder om kassens miljöpåverkan och kan ta betalt för den.

4. Priserna på solenergi har i vissa länder blivit så låga att det inte finns någon anledning att fortsätta på det fossila spåret. I Indien har man till exempel stoppat byggandet av flera planerade kolkraftverk och storsatsar i ställer på solenergi.
– Indien har inlett vad som förmodligen är världens mest omfattande uppskalning av förnybar energi. När jag blev minister 2014 så hade Indien 2,4 gigawatt solkraft. Idag har siffran fyrdubblats. Och målet är att vi 2022 ska ha 100 gigawatt. Det innebär ett 40-faldigande på åtta år, förklarar Piyush Goyal, Indiens minister för elektricitet, kol och förnybar energi för SVT.

5. Själv tycker jag att det har hänt mycket med vår medvetenhet kring miljöfrågor. Allt fler börjar diskutera hur vettigt det är att ta flyget utomlands en, eller flera gånger per år. Eller hur vettigt det är att konsumera som vi gör. Det är ändå första steget i en riktning som förhoppningvis går till handling i form av fler tågresor (ökad efterfrågan kan i sin tur ge ökat och bättre utbud), mer medveten shopping etc.

Det finns väldigt mycket kvar att göra – men det har också hänt väldigt mycket.
Och det bästa är att de hållbara alternativen som finns numera är så bra – valet blir ofta att gå från något bra, till något ännu bättre.

En sak till – det som är bra för miljön är oftast bra för hälsan eller plånboken också. Ofta bådadera!