Koksredskap i rostfritt från Ikea

Miljövänligt hemma: Så har jag plastbantat i köket

Köksredskap ”Grunka” i rostfritt stål, Ikea.

Jag tänkte inleda det nya året med en liten ”inredningsskola” i flera delar, som publiceras några onsdagar framöver.

Eftersom jag brukar få många frågor och reaktioner på det jag skrivit om plastbantning börjar jag där – genom att berätta hur det har gått med min egen plastbantning i köket. Jag har försökt minimera plasten i hela huset egentligen, men det känns viktigast i köket. Dels för att de flesta plastredskap ”svettas ut” byggstenar och tillsatsämnen som inte alltid är så bra för hälsan, dels för att plastavfallet blir som störst just där.

(När jag såg mängden plast som vi – trots min plastbantning – källsorterar kom jag förresten att tänka på min mormor, moster och mamma. De diskade och återanvände till och med fryspåsar. Vet inte om det var av ekonomiska skäl eller annat. För mig blev det bara en vana som jag själv fortsatte med tills jag träffade min – då blivande – man som bara skrattade åt plastpåsarna som stod på tork längs hela diskbänken. :-))

Det här har jag gjort hittills:

 • Byt ut en del plastmatlådorna av plast mot alternativ i rostfritt stål eller glas. Mest gillar jag den här läckagefria matlådan i rostfritt stål, med lock av polypropylen, eftersom den funkar till allt. Men det finns många bra och billiga alternativ numera, hos Clas Ohlson, Ikea, Granit Addnature.com. Jag vill egentligen byta ut alla på en gång, men vi är inte alltid överens i familjen…
 • Jag försöker att undvika plastpåsar så gott det går. Jag fryser in bär och annat i mjölkkartonger som förseglas med frystejp, eller burkar i rostfritt stål.
 • Jag har en diskborste i trä, där själva borsten går att byta ut men man behåller skaftet. Finns bland annat hos Granit och Laplandecostore.se.
 • Morfar Bertils gedigna skärbrädor av trä används till det mesta, men jag har kvar en i plast till köttprodukter. Jag har bambubrädor också (kan dock innehålla relativt mycket lim), från Ikea.
 • Teflonstekpannorna har bytts ut mot diton i gjutjärn. Kastrullerna är av rostfritt stål.
 • Den gamla vattenkokaren i plast har bytts ut mot en i rostfritt stål.
 • I stället för plastfolie försöker jag så ofta det går att använda bivaxfolie att slå in mackorna och annat med. Rekommenderas dock inte till rått kött.
 • Jag har inte nått ända fram med köksredskapen ännu, men igår beställde jag en soppslev och stekspade av rostfritt stål. Mamma har haft samma stekspade så länge jag kommer ihåg, så även om det är dyrare initialt räknar jag med att det lönar sig i längden!
 • Jag bär hem maten i tygpåsar och försöker undvika plastpåsar till lök/frukt etc (funkar ju bara till mindre mängder – och papperspåsar glömmer jaga alltid att ta med).
 • Själv köper jag biologiskt nedbrytbara soppåsar, men min man köper vanliga. 😉 Jag håller tyvärr med honom att de förstnämnda är mindre hållbara, men packar man inte knökfullt funkar det ju…

Kort sagt, det tar sig – men jag har också en bit kvar!
Har ni fler tips att dela med er av? Tipsa gärna!

 

1 reaktion på ”Miljövänligt hemma: Så har jag plastbantat i köket”

 1. Pingback: Miljövänlig Köksredskap – RHUTHUN

Kommentarer är stängda.