bed linen organic cotton ekologisk bomull

Miljövänligt hemma: Sovrummet

Sängkläder av ekologisk bomull, från Chhatwal & Jonsson.

Förra veckan startade jag en miljövänlig inredningsskola där jag skrev om plastbantning i köket. Det bästa är att det oftast är bra ur en hälsoaspekt också, eftersom man får bort material som innehåller plaster, mjukgöringsmedel, flamskyddsmedel och annat.

Ett annat rum som jag gärna lägger krut på när det gäller att inreda ekologiskt är sovrummet – där vi ju faktiskt spenderar merparten av vårt hemmaliv. Här kommer tips om hållbara alternativ till mysrummet nummer ett:

Sängkläder
Välj: Bäddtextilier av till exempel lin, bambu eller ekologisk bomull. Där finns det många varumärken att leta bland: Reva Home, Jotex, Gudrun Sjödén, Åhléns, Ellos, Chhatwal & Jonsson, FabelabMidnatt (nytt varumärke som verkligen är värt en titt!)…
Undvik: Besprutad bomull. Att använda sängkläder som aldrig varit tvättade.

Madrass
Välj: Miljömärkta produkter, helst i naturmaterial som till exempel naturgummi och kokos. Kolla in den här listan med Svanenmärkta madrasser. Fick även tips om dessa madrasser för barn, fyllda med bovete som uppges vara både bekväma och hållbara.
Undvik: Skumgummi och plastade textilier.

Säng
Välj: Jensen Beds satsar stort på detta. Träet i sängramarna kommer från miljöcertifierade skogar och metallen i fjädrarna är återvinningsbar. Ytorna av trä, metall och textil behandlas utan flamskyddsmedel eller andra farliga kemikalier, och madrasserna är Svanenmärkta. Hästens likaså– deras sängar tillverkas dessutom för hand i Sverige. Det är inga billiga sängar, men man kanske kan se det som en långsiktig investering.

Väggar
Välj: Man brukar säga att tapeter är mer miljövänligt generellt, men det beror förstås på vilken färg respektive vilket lim du använder.
Naturliga, kemikaliefria färger som linoljefärg, lerfärg och äggoljetempera är bra alternativ. Vanliga vattenlösliga, miljömärkta akrylatfärger är också hyfsat bra, men bindemedlet i dem är av plast.
Den bästa tapeten är en papperstapet utan någon beläggning och utan klister på baksidan. Du kan tillverka eget tapetklister av potatismjöl, socker och vatten (recept finns på nätet).
Undvik: Färg med oljebaserade lösningsmedel och färg med tillsatser som mögelbekämpningsmedel, mjukgörare, konserveringsmedel och plaster.

Golv
Välj: Jag älskar trägolv i sovrummet, det är så skönt att sätta ner fötterna på. Laminat och linoleum är också bra ur miljöperspektiv. Där har till exempel Kährs, Forbo Flooring och Pergo en hel del Svanenmärkt att erbjuda.
Undvik: Plast.

Matta
Välj: Naturmaterial som ull, jute eller hampa. Gärna återvunnet material. Personligen gillar jag bland annat Classic Collections matta av återvunna pet-flaskor.
Undvik: Heltäckningsmatta, den kan vara behandlad med perfluorerade organiska ämnen och/eller flamskyddsmedel. Mattor av PVC och andra plaster.