Spring news hos Ahlens

10 ekobutiker där du kan budgetfynda

Flera av mattorna i Åhléns vårkollektion är gjorda av återvunnet material.

Januari. Med lite lätt ”efter festligheterna”-baksmälla och ganska tunn plånbok. Det är nu vi som jobbar på magasin brukar passa på att tipsa om budgetfynd i butikerna. 😉

Själv har jag landat i detta, vilket kanske är det bästa budgettipset (?!): ”Don´t buy what you don´t need”.
Det är absolut inte så att jag är helt fläckfri. Jag trillar dit ibland och beställde senast igår en modeaccessoar i läder (kan bäst beskrivas som en hybrid mellan hängslen och halsband) som jag tänker kommer att förgylla de outfits jag redan har. Det är ju inte direkt så att jag behövde den…
Men jag försöker tänka ett varv till innan jag köper något numera – och köper färre prylar men med lite bättre kvalitet.

Det har blivit någon sorts sanning att miljövänligt alltid är dyrare. Och visst, ekologiska produkter är ofta någon krona dyrare. Men skillnaden minskar ju mer eko vi konsumenter efterfrågar. Samtidigt tycker jag att min livsstil – sammantaget – har blivit mycket billigare sedan jag började ställa om på riktigt. Just för att jag spontanshoppar mindre, har minskat matsvinnet, äter mer vego, kör mindre bil etc.

Till alla inredningsfantaster där ute har jag satt ihop en lista över webbhoppar/butiker där du göra ekofynd utan att det ekar helt tomt i plånboken. Hoppas ni gillar!

Ikea
Möbeljätten gör ett storartat arbete på hållbarhetsfronten! Målet är att år 2020 producera lika mycket förnybar energi som verksamheten förbrukar. I Norden har målet redan nåtts. All bomull och 61 procent av allt trä som används i produkterna kommer idag från hållbara källor och alla ljuskällor i sortimentet är av den mer miljövänliga typen LED.

Lagerhaus
Har produkter av återvunna material, miljömärkt trä (FSC), ekologisk bomull etc.

Åhléns
Har en egen märkning: Bra val. Och listan som ryms under den har blivit riktigt lång det senaste året.

H&M
Jag vet – H&M har en del att göra när det gäller att betala schyssta löner etc. Men de satsar också mycket på forskning som ska leda till en mer hållbar produktion och konsumtion. Och har en hel del snygga produkter – främst textiler – av hållbara material.

Granit
Se beskrivningen under Lagerhaus. 🙂

Lapland Eco Store
En av de bästa ekologiska webbutikerna, tycker jag. Med både dyrare och mer plånboksvänliga inredning. Det är väl värt att leta runt här!

Ellos och Jotex
Jotex satsar kanske ännu mer (kolla tex in mattan Barletta!), men båda e-handelsjättarna har allt mer miljövänliga produkter.

Clas Ohlson
Satsar mycket på hållbarhet och har produkter av bambu, Svanenmärkta värmeljus etc.

Dixie
Använder en stor del naturmaterial (jute, vattenhyacint, kokos, återvunna pet-flaskor…) och hållbara material till puffar, kuddar, skålar, bordstabletter med mera. Till riktigt rimliga priser.

BUDGET är månadens tema för bloggkollektivet The Sustainable Society. Här kan du läsa olika tolkningar av ämnet från mina kära bloggkollegor: