Live it arrangerar vandring i svenska fjällen

Wow – nu stannar allt fler på marken!

Upptäck näromgivningen! Live it arrangerar till exempel vandringsturer på snöskor i svenska fjällen.

Det är rätt häftigt hur snabbt ”den allmänna opinionen” kan svänga. De senaste veckorna har jag sett allt fler stå upp mot flygresandet – i alla fall att vi gör det så ofta och åker så långt.
Antalet medlemmar i Facebook-gruppen ”Tågsemester” (där jag är medlem) har mer än fördubblats, från 3000 till över 6000, på en månad. Det har varit debatt om frågan i SVT Nyheter. Alla stora dagstidningar har skrivit om problematiken med att vi flyger som aldrig förr.

Då går äntligen en representant för Svenskt Flyg ut och säger att åtminstone inrikesflyget kan bli fossilfritt senast 2030.
– Det som behövs är att få igång en storskalig produktion till konkurrenskraftigt pris så att man får en marknad för biobränslet, säger Henrik Littorin, generalsekreterare på Svenskt Flyg.

Bottom line: Regering och näringsliv måste våga fatta beslut och satsa på det här.
Det är lite som med elbilen. Den konstruerades redan 1891, men det var inte förrän oljepriserna steg kraftigt i början av 2000-talet som incitamentet för att bygga elbilar ökade rejält…

Nu räcker det tyvärr inte med att flyga på biobränsle. Antalet flygresor måste minska också, för att resandet ska bli mer hållbart. Men jag hoppas att det här är startpunkten för en positiv utveckling när det gäller våra semestervanor.
Vissa har insett att vi måste tänka om för länge sedan. Senast idag läste jag ett Facebookinlägg av Malena Ernman där hon förklarar varför hon 2016 beslutade sig för att stanna på marken.

Och för några veckor sedan fick jag ett pressmeddelande från Resia som slog fast att ”naturupplevelser på hemmaplan lockar allt fler”. Underlaget till påståendet – egna siffror som visar att allt fler bokar in sig på Hurtigruten – känns lite svagt. Men jag upplever själv (också ett svagt underlag…) att allt fler (och yngre) tar sig ut i fjällen, att olika träningstrender (MTB med mera) gör att allt fler tar sig ut i näromgivningen och att fler åtminstone pratar om att börja upptäcka närliggande landskap/länder, i stället för att trängas på fullastade plan till Thailand för att sedan trängas på stränder som blir allt mer nedskräpade av plast…

Hur är det i er omgivning? Hur resonerar ni?

 

Själv har jag med åldern landat i att det räcker långt med en heldag i skogen för att livet ska kännas fullt av upplevelser och njutning. Att sitta på en trästock med kaffetermos och macka i handen, samtidigt som jag tittar ut över ett glittrande Mälaren och lyssnar på hackspetten intill… det är banne mig livskvalitet!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.