Elvira Lindqvist och Paul Svensson fotografiska

Har du smakat 200 % God semla?

Så här års kommer det alltid en massa semmeltester och nya varianter på semlan, som årets klickraket nachosemlan av Roy Fares.

I min blogg vill jag hitta de hållbara alternativen om det går, och blev superglad när jag läste om Fotografiskas (utställningsplats för fotografi i Stockholm med bra restaurang) 200 % God semla!

Matkreatören Paul Svensson, som en del av er säkert har sett på TV, har länge jobbat med hållbara menyer för Fotografiska. Filosofin är att så ofta det går använda råvaror som annars skulle ha slängts – en strävan efter zero waste alltså.

– Kulturen inom restaurangbranschen har länge varit att menyer görs utifrån vilka rätter man vill laga och vad som behövs till dem. Hos oss börjar tanken i andra änden; vad har vi för råvara och vad kan vi göra utifrån den? berättar Paul Svensson.

Själva bullen i 200 % God semla bakas av mjöl malt av kardemumma- och kanelbullar som blivit över i Fotografiskas café och frysts ned.
Mandelmassan tillverkas av partner av ekologisk mandel och kryddor som blir över i samarbetspartnern Juicas mandeldrycksproduktion (resten som annars skulle ha slängts).
Det toppas sedan med ekologisk grädde, såklart!

Varför heter då bullen 200 % God semla?
– Detta sätt att skapa matprodukter ger 200% kvalité, säger Paul och kökschefen Elvira Lindqvist.

Jag tycker att själva sättet att samarbeta, genom att kontakta företag som kan ha användbara restprodukter etc, är mest spännande av allt. Verkligen en god grund för hållbar livsmedelsproduktion.

Men jag ska försöka ta mig dit och smaka semlan också…