Svanenmärkt kök från Marbodal

Miljövänligt hemma: Köket

Marbodals kök ”Lindö vit” är Svanen-märkt.

Köket är hemmets hjärta – men väldigt central när det gäller en miljövänlig livsstil också. Vad vi äter, hur mycket vi slänger och hur vi tar hand om rester och sopor är bland det absolut viktigaste.

Och så har vi själva köket då, som består av många olika ingredienser (höhö): elektronik, möbler, köksredskap, ytskikt och textilier.
Jag har skrivit mer specifikt om att plastbanta i köket. Här kommer några tips om vad som kan vara bra att ha med sig i övriga köksval:

Själva köket
Välj: Det går faktiskt att köpa begagnade kök, om man inte gillar stilen på sitt gamla. Min syster och hennes sambo köpte ett för några få tusenlappar, till exempel, som var riktigt fint. Men det gäller förstås att ha lite tur med tajming och typ av kök, när man söker på Blocket…
Eller så kanske det räcker med att måla om, eller byta luckor? Att slänga ett helt kök är tyvärr det sämsta man kan göra.
Om du ändå vill köpa nytt: Det finns en hel del Svanenmärkta kök med FSC-märkt trä att välja på (Lista finns hos Svanen). De flesta har säker hört talas om Ikeas kök ”Kungsbacka” också, med luckor av återvunnen träfiber och skyddande lager av återvunna pet-flaskor.
Undvik: Material som inte går att reparera, som spånskivor, mdf eller laminat. Luckor med kärna av spånskivor innehåller även en viss mängd formaldehyd (även om halten är hårt reglerad) som avges till luften.

Köksredskap
Välj: Redskap i trä eller rostfritt stål. Vattenkokare i stål. Grytor och pannor i gjutjärn eller rostfritt stål, etc. En stekpanna av gjutjärn är kanske dyrare än genomsnittet men håller ju för evigt. Jag har skrivit en liten stekpanne-guide för Bagaren & Kocken om det.
Undvik: Utrustning med antistick (t ex många sorters bakplåtspapper, teflonpannor mm). De är behandlade med perfluorerade ämnen, som kan vara reproduktionsstörande och cancerframkallande. Och åter igen: plast.

Förvaring
Välj: Matlådor av glas, bambu eller rostfritt stål. Ostkupa eller bivaxpapper i stället för plastfolie. Skålar, bunkar och tillbringare av rostfritt, porslin eller glas. Dryckesflaskor av rostfritt stål eller glas.
Undvik: Plast.

Möbler
Välj: FSC-märkt trä, rotting och andra hållbara material.
Undvik: Möbler av tropiska träslag, så kallad hardwood (t ex mahogny, teak och akacia). De träden behövs i regnskogarna.

Golv
Välj: Naturmaterial som klinker, trägolv eller linoleummatta.
Undvik: Plastmattor, som kan innehålla hormonstörande pvc.

Kylskåp/frys
Välj: Nya modeller märkta med A+++.
Undvik: Begagnade kylskåp/frysar. Om man byter ut ett kylskåp från 1990-talet mot ett A+++ kylskåp har man, enligt livscykelanalyser, tjänat in miljöpåverkan på 2-3 år. Det beror på förbättrad energieeffektivitet vid både tillverkning och användning, enligt Naturskyddsföreningen.