Morotslasagne

Veckans vardagsvego: Morotslasagne med pesto

Just nu är vi inne i en period då alla är väldigt hungriga. Det ska vara mastig mat – antagligen som någon form av tröst i det här eländigt grådaskiga vintervädret (kom tillbaka, snö!!!). Det här är en gammal trotjänare som jag hittade i en kokbok när jag pluggade ”Down under”, och sedan pimpar med Västerbottenost. Den passar bättre i ett februarikallt Sverige än ett 30-gradigt Australien…

Morotslasagne med pesto
6-8 port

50 g smör
1,25 dl vetemjöl
7,5 dl mjölk
1,75 dl creme fraîche light
1 tsk nymalen svartpeppar
ca 100 g + 50 g Västerbottenost, grovriven
4 ägg, lätt vispade
3-4 msk Pesto Genovese
7 medelstora morötter, grovrivna
lasagneplattor

Pensla en ugnsfast form, ca 20×30 cm, med smör eller olja. Sätt ugnen på 200 grader.
Smält smöret i en stor kastrull och tillsätt mjölet. Rör på svag värme tills det blir en jämn ”smet”. Tillsätt mjölk, creme fraîche och peppar, lite i taget under omrörning. Koka sakta upp tills såsen tjocknar. Ta kastrullen av värmen.
Rör ned 100 g ost och låt svalna något. Tillsätt sedan äggen, lite i taget, under ständig omrörning.
Ta undan en tredjedel av såsen till topplagret. Tillsätt pesto och rivna morötter till resten och rör ihop.
Varva morotsblandning med lasagneplattor i ugnsformen, det brukar bli tre lager. Bred ut den sparade såsen på översta lagret med lasagneplattor, strö på den extra osten och låt allt vila i formen 10 minuter så att pastan hinner mjukna innan gräddning. Gratinera i 30-35 minuter, tills ytan har fin färg.
Ta ut formen och låt lasagnen vila en stund igen  innan servering.
Servera med grönsallad!