Restaurangen Silo jobbar med zero waste

Glöm ”minska matsvinnet” – zero waste är det som gäller!

Det finns en del restauranger som eftersträvar zero waste. I restaurangen Silo, Brighton, odlas till exempel ostronskivling i kaffesump, det finns en egen kompostmaskin och man maler mjölet i en egen kvarn.

Vi eko-bloggare har pratat i många år om hur viktigt det är att minska matsvinnet på olika sätt. Men det är helt passé. Den senaste trenden är att bli helt sopfri, vilken min kollega Anna, med bloggen Annas kemtvätt, är expert på. Jag är så grymt imponerad av henne och det jobb hon lägger ner på att minimera sopberget – dessutom med fyra barn och heltidsjobb att sköta. In och inspireras samt imponeras!

Själv har jag kommit en bit på väg – fatta hur mycket sopor man sparar bara på att byta från bindor/tamponger till menskopp, till exempel! När det gäller mat lyckas vi ta vara på det mesta numera, i stället för att låta det ligga och bli gammalt. Men vi omsätter ju förpackningar till tusen…

Igår läste jag Egmonts nya tidning ”Foodies” och där finns 10 enkla budord som vill ta det här med sopminimering på större allvar. Så här går det för mig att följa dem:

  1. Handla mat i lösvikt (Det blir lite te och kaffe ibland. Frukt och grönsaker förstås… Men kan inte någon hitta på ett smart förpackningssystem att ta med till butiken bara!?).
  2. Handla inte mer än du behöver (Köper aldrig storpack numera, det blir bara förstört innan vi hinner äta upp).
  3. Ta med dina egna förpackningar till affären (Tygpåsen fixar jag, men sedan har jag en del att jobba på…).
  4. Återanvänd rester och saker (Jovars, det artar sig).
  5. Satsa på vego (Japp, där har vi skärpt oss ordentligt även om det blir lite kött ibland).
  6. Välj ekologiskt (BVäljer ALLTID det om det finns som alternativ).
  7. Tänk minimalistiskt och handla det som just du tycker om (Lite otydligt budord kan jag tycka, men det följer jag nog).
  8. Välj hållbara och återvinningsbara material (Försöker tänka på det).
  9. Börja någonstans, det behöver inte bli perfekt (Precis – hellre göra något än ingenting alls!).
  10. Tänk på helheten: Mat, kläder och saker kan bli zero waste (Lämnar tillbaka kläder för återvinning till butikerna, eller ger bort till second hand-butiker. Saker lämnas nästena alltid till second hand. Så, hyfsat bra jobb där).

Hur går det för dig? Dela gärna med dig av reflektioner och goda råd. =)