Illustration kvinna som sparar hallbart

Så styr du framtiden med dina fondval!

Det är kvinnor, särskilt de yngre, som kommer att bana väg för hållbara investeringar.  Och de har kraft att kunna påverka, då kvinnor kontrollerar en tredjedel av världens tillgångar. Illustration: Svanen.

Visste ni att det är Fondvalsdagen idag? Inte jag heller. 😉

De flesta svenskar vet nog att det finns etiska och/eller hållbara fonder, men många upplever att de inte har tid att ta reda på vilka som är det. Eller att det ofta är svårt att avgöra om en fond faktiskt är hållbar eller inte.
Därför startar Svanen idag en ”valrörelse” för att inspirera till investering i hållbara fonder. Det finns både en fysisk plats – på Norrmalmstorg – och en digital valstuga som du kan besöka för att få hjälp med att hitta rätt.

Dessutom har Svanen satt ihop en lista med Svanenmärkta fonder. 

Varför ska vi bry oss om det här, tänker kanske någon?
För att vara krass: Pengar styr det mesta i vår värld. Om fler investerar i företag som försöker göra gott på olika sätt, kommer fler att vilja följa efter. Oavsett bransch.
Dessutom verkar hållbara fonder ge bättre avkastning än genomsnittet.

Jag, som tyvärr är ganska ointresserad av placeringar hit och dit vaknade till liv när jag gick kursen ”Världens Eko”, och en av föreläsarna berättade om World Economic Forums senaste möte, där de kommit fram till följande slutsats:

”Stora inkomstklyftor, vattenbrist och växthuseffekten är de största riskerna vi står inför idag. Vi löser inte dessa problem genom ökad privat konsumtion”.

Ekonomerna tänker alltså inte hållbara placeringar för att vara schyssta, utan för att de inser att det inte går att bedriva någon affärsverksamhet alls om vi inte har några naturresurser kvar.
Hur vi investerar avgör vilken typ av jobb som skapas. Trots Trump skapas till exempel solindustrin fler jobb än någon annan bransch i USA. För att det är en bransch som affärsmännen tror på och investerar i.
Våra placeringar påverkar också vilken typ av produkter vi konsumenter får tillgång till, etcetera.

Därför borde vi bry oss mer om sådant här. Själv går jag in och läser på mer – NU!

Läs mer:

Hållbara fonder är en megatrend!

Kriterier för en Svanenmärkt fond