Mattan Wedge av tencel

Miljövänliga mattan ”Wedge” hamnar på önskelistan direkt

Måste bara skriva om en till idol som visade nyheter under möbelmässan. Marie-Louise Hellgren är en hjälte som jobbar väldigt mycket med hållbarhet. Till exempel tog hon fram pallen ”Snåland” i samarbete med Stolab, gjord av spill från fabriken. Snillrik och supersnygg!

I år har hon formgivit hon mattan ”Wedge” för Asplund – av materialet Tencel.
Tencel är en lyocellfiber av botaniskt ursprung, extraherat från råvaror som eucalyptus. Tencelfibern har många fördelar,. Bland annat  kommer råvaran från snabbt växande skogsplantager som inte konkurrerar med mark som är lämplig för jordbruk. Vattenförbrukningen 10–20 gånger lägre jämfört med bomull. Dessutom är materialet hållbart och tvättåligt. Det används en del i kläder också.

Men – för det är också viktigt – mattan är också fantastiskt fin! Hållbar design kommer aldrig att locka någon stor publik om den inte är minst lika snygg som ”vanlig”.
Sedan vore det ju bra om prisbilden närmade sig den som människor har vant sig vid – hos Ikea, Mio med flera. Samtidigt som vi konsumenter också måste försöka tänka om – vi måste vara beredda att betala lite mer för en hållbar produktion.

Men för att återgå till inledningen: Håll ögonen på Marie-Louise! Hon kommer att utföra fler stordåd, tror jag.