Herbs in salt

6 sätt att ta vara på slokande kryddörter

Jag har fortfarande inte skaffat en inomhusdrivbänk. Jag tänker hela tiden att jag skulle vilja odla mina egna örter, i stället för att köpa dem hyfsat dyrt och sedan slänga krukan när jag plockat alla bladen från plantan. Eller ännu värre – efter att ha glömt att vattna örten så att allt torkat ihop.

Alternativet är att åtminstone ge kryddörterna längre liv, i en Kitchen Garden. Det kanske är en mer realistisk strävan i mitt tajta vardagspussel…

Jag har i alla fall fått tips om vad man kan göra när kryddörterna slokat, från Svegro, som jag tänkte dela med mig av:

1. Gör en pesto! Såväl blad som stjälkar kan mixas med lite olja, lagrad ost och vitlök.

2. Imponera med en egen örtolja – en perfekt gå-bort-present. Ett enkelt sätt är att mixa örter med olivolja och ev annan smaksättning. Sedan får det dra några timmar innan man silar av genom kaffefilter.

3. Frys in vackra iskuber med överblivna blad och lägg i drinken eller vattenglaset

4. En mix av brödsmulor, örter, olja och parmesan ger smarrig topping till pastan.

5. Gör ett örtsmör, rulla in i gladplast och frys in för senare användning.

6. Ett lyxigt örtsalt görs enkelt av hackade örtrester och flingsalt som torkas i ugnen.

Örterna sägs vara väldigt välgörande också:

Basilika – sägs motverka stress och lindra PMS-besvär, tack vare att den är rik på järn.

Rosmarin – Cineol kallas den eteriska olja som utvinns ur rosmarin. Den sägs öka blodcirkulationen och lindra muskelvärk.

Timjan – dess eteriska olja Tymol är bakterie- och virushämmande, samt kan lindra hosta.

Persilja – rik på järn, C-vitamin och karoten. Lindrar urinvägsinfektion och gör huden smidig.

Salvia – sägs kunna förbättra minnet såväl som humöret.