Stolen Odger fran Ikea är gjord av recycled material

Podd för dig som vill veta mer om miljövänliga material

Stolen Odger, från Ikea, är tillverkad av förnybart trä och återvunnen plast.

Den här veckan har jag ägnat ganska mycket tid åt att skriva en guide till dig som vill skapa ett mer hållbart hem.
Jag vet, det låter grandiost 😉 Men jag hoppas att jag lyckats skriva något som är mer inspirerande än pekpinnigt.

När man skriver om hållbarhet gäller det hela tiden att kunna ha fler än en tanke i huvudet samtidigt. Det handlar ju inte bara om vad som är relativt snällt mot miljön, utan även om kvalitet, hur produkterna tillverkas (får hantverkarna schyssta löner, hur ser deras arbetsförhållanden ut?), transporter etc.

Och jag, som trodde att jag kunde valsa in hos Materialbiblioteket och få exakta svar: ”De här träslagen är bra, de här är inte det” fick till viss del tänka om. Det beror förstås helt på vad man ska använda materialen till.
Men till syvende och sist finns det ändå en del enkla ”regler” att hålla sig till om man är en inredningsfantast som vill belasta miljön så lite som möjligt. Håll utkik i Hus & Hem nr 10, som kommer i höst!

Under tiden vill jag tipsa om en podd, som ges ut i regi av design- och arkitekturtidskriften Form med stöd från forskningsstiftelsen Arkus. Själva podden heter Form Symposium och i podd-biblioteket ligger fyra avsnitt på temat ”Materia”. Här diskuteras allt från recycling till trä och plast, belyst från skilda perspektiv av experter från olika världar. I ett avsnitt pratar designbyrån Form Us With Love om hur de skapat produkter av återvunnet material, i ett annat pratar en professor i träkemi och så vidare.

Väldigt intressant, om man är lite materialnördig – vilket man oundvikligen blir efter ett tag när man börjat tänka på hur ens konsumtion påverkar miljön, tror jag…