Björn Ferry och Heidi Andersson

Storuman forever!

Ikväll är det jag som kommer att titta på SVT Play. Heidi Andersson och Björn Ferry är på G igen, denna gång med tv-programmet ”Storuman Forever”.

Jag har tidigare tipsat om Björn och Heidis blogg, där de skriver om familjemålet att leva ett fossilfritt liv år 2025. Nu vill de få med sig hela hemkommunen (kommunen där jag växte upp!) på mer ambitiösa klimatmål. 

– Det finns mycket att vara stolt över i Storuman, men tyvärr är det också en bland Sveriges sämsta kommuner när det gäller utsläpp av växthusgaser, säger Heidi Andersson.

Hela programidén är att sätta fart på hela kommunens klimatarbete över en sommar.

Det ska bli väldigt spännande att följa. Jag blev nämligen ganska förvånad över en del av reaktionerna från gamla Storuman-bekanta när jag tipsade om bloggen för två år sedan. Det var inte mycket till hejarop och pepp, snarare: ”Klart de kan lyckas med att leva fossilfritt, de är ju sponsrade”. Eller ”Tror de att maten de köper i affären är transporterad med häst och vagn eller ?”. Och så diverse kommentarer om linslusar, osv, osv.

Javisst, det är klart att Björn och Heidi har bättre förutsättningar än många andra att lyckas, bland annat tack vare sponsorer. Men för det första kanske vi andra kan inspireras till att se fler möjligheter att leva mer fossilfritt när vi läser deras blogginlägg eller tittar på tv-programmet. Det är väl ingen som kräver att alla ska vara ”perfekta” och leva upp till samma mål?! Du sätter förstås dina egna, efter dina egna förutsättningar.
För det andra: Är det inte bättre att kändisar försöker utnyttja sitt inflytande i frågor som dessa? I stället för att göra reklam för typ öl eller casinosajter?

Jag är i alla fall stolt över att Heidi och Björn, från denna lilla – väldigt vackra – kommun i norr, har lyckats så bra i livet. Och att de försöker använda sitt kändisskap på ett vettigt sätt.

Så heja, Björn och Heidi! Tack vare er (och alla andra som försöker förändra sin livsstil för klimatets skull) kanske Storuman får leva, forever…