Vegetariskt till hela familjen

5 enkla sätt att få in mer vegetariskt i din kost

Jag måste börja med att krypa till korset: Jag är inte vegetarian längre, men har varit det i över 10 år. Anledningen var faktiskt att jag inte ville tära på naturens resurser mer än nödvändigt. Numera får jag väl räknas som flexitarian.

Hur som haver vill jag ändå tipsa om hur man kan få in mer grön kost i sin vardag, på ett så smidigt sätt som möjligt. I vårt bloggkollektiv The Sustainable Society har vi nämligen pratat en hel del om hur svårt det kan vara att få med sig hela familjen på tåget i vissa frågor, som miljömedveten (min man är till exempel fortfarande skeptisk till att ta tåget – höhö – till Italien i sommar, trots att Emmas vintage berättade att det serveras champagne på tågen söder om Danmark).
Just vegetarisk kost upplever många att det är är svårt att få till. I synnerhet när man har barn som är lite petiga med maten.
Samtidigt har jag andra kompisar som från start har låtit sina barn äta mycket vego. Vissa helvego. Så jag tror att det i många fall handlar väldigt mycket om att låta barnen upptäcka många olika smaker – helst hyfsat tidigt. Annars lite pö om pö. Jag har läst någonstans att det kan krävas 6-7 gånger (eller var det mer?) innan man har vant sig vid en ny smak. Jag avskydde till exempel oliver som barn – nu kan jag inte vara utan!
Kort och gott: Allt det här kännas bökigt i en ofta stressig vardag. En sak till att orka, liksom…

Många tror också att det tar längre tid att laga vego. Men så behöver det inte alls vara – det vill jag hävda bestämt! 🙂
En vegetarisk pastasås tar inte längre tid att göra än en köttig. Det finns färdiga potatisbullar att köpa. Och så vidare.

Jag känner att jag vill dela med mig av lite pepp! Vego är gott och behöver inte alls vara krångligt! Här är några tips som jag hoppas ska hjälpa dig som vill få in mer vegetarisk på menyn:

Börja med att dra ner rejält på det röda köttet, men behåll vitt kött, kyckling och fisk. Sedan kan du, i takt med att du hittar fler vegetariska alternativ som du trivs med, plocka bort allt mer av de animaliska livsmedlen.

Laga mat som liknar det barnen är vana vid. Jag ”översätter” ofta recept som innehåller kött till vegovarianter. Kycklingen i grytan eller woken byts ut mot quornbitar eller tofu, jag gör abondigas av quornfärs som binds ihop av ägg eller chiafrön, köttet i viltgrytan byts ut mot Oumph medan jag får viltsmak från enbär och rosmarin – och så vidare. Tumregeln är att krydda lite mer än du är van vid som ”köttis”.

Välj halvfabrikat som ”härmar” kött-livsmedel. Många tycker det verkar schizo att härma köttmat när man valt att bli vegetarian. Men dels tycker jag att det kan handla om att man gillar konsistensen och tuggmotståndet, dels kan det vara ett sätt att göra övergången smidigare för hela familjen. Numera finns det dessutom så otroligt mycket att välja på, jämfört med hur det var när jag blev vegetarian som 18-åring: Vegoköttbullar, sojakorvar, quornfärs, hamburgare etc.

Välj vardagsrätter som är snabblagade. Lika mycket som jag älskar att experimentera med olika rätter under helgen, lika mycket hatar jag att laga tidskrävande mat när det är vardag. Det gäller att vara snabb eftersom det alltid är någon som ska iväg på träningar eller dylikt…
Planera därför in rätter som är enkla att laga: Att göra en pastasås tar en kvart, steka färdiga potatisbullar knappt någon tid alls, wok är också bra, soppor med varma mackor till, enchiladas, grytor… Det finns massor att välja på (kolla in mina recept ”Veckans vardagsvego” som jag publicerar varje måndag).

Veckoplanera! Jag skriver ner vad vi ska äta i ett kollegieblock, vecka för vecka, månad för månad, och sparar sedan menyerna. På så sätt blir det lättare att få till en varierad kost, och om du får idétorka är det bara att gå tillbaka och titta på gamla veckomenyer. Dessutom sparar du tid på att inte gå till matbutiken varje dag…

Att vara vegetarian är egentligen inte svårt idag, tycker jag. Och det finns ingen större risk för näringsbrist av olika slag. Men som vanligt kan det ta tid att skapa nya vanor, så jag tror att man måste vilja från början och bestämma sig för att testa några veckor.
När du väl har gjort det är det ett underbart sätt att utveckla sin matlagning och upptäcka nya smaker på!

 

1 reaktion på ”5 enkla sätt att få in mer vegetariskt i din kost”

  1. Pingback: Vardagsvego, klimatsmarta valar och rena tänder med aktivt kol. - Annas kemtvätt

Kommentarer är stängda.