Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

ILSE CRAWFORD KLÄR HANS J. WEGNERS verk

Av Posted on Inga taggar 0

För er som följt mig ett tag har nog gissat att Ilse Crawford är en av mina stora inspirationskällor när det kommer till hur man kan tänka kring inredning. Nu har hon gjort ett samarbete med Hans J Wegner och satt nya kulörer på gamla verk.

Den nya kollektionen First Masterpieces består av fem av Hans J. Wegners mest ikoniska modeller. Hit hör bl.a. klassikern CH24, även känd som Y-stolen, och den vävda vilstolen CH25, som har varit i produktion hos Carl Hansen & Son i över 70 år. Nu har Ilse Crawford klätt mästerverken i fem jordnära nyanser.

De miljövänliga, vattenbaserade färgerna är lätt transparenta vilket låter ekträets ådring lysa igenom och skapa vackra nyanser i både färg och struktur.

– Vi har hämtat inspiration från målningar av den bortgångne danske konstnären Per Kirkeby, vars intresse för natur och geologi kom till uttryck på ett slående sätt i hans verk. Det här är inga enkla, trendiga eller standardmässiga inredningsfärger, utan färger som tillför djup och komplexitet i rummet, säger Ilse Crawford.

Den danske designern Hans J. Wegner betraktas som en av 1900-talets främsta möbelformgivare. Han var en av de drivande krafterna bakom rörelsen ”Danish Modern”, som under 1950- och 60-talen bidrog till att förändra människors förhållningssätt till möbler. Hans J. Wegner är särskilt känd för sina stolar och kallas ofta ”stolens mästare”. Han formgav nästan 500 stolar och av dessa har flera uppnått ikonisk status. Han beskrev sin design som en organisk process där han började med funktionen och fokuserade på förädling och förenkling i sin strävan efter att reducera stolen till dess enklaste form.