Plantera Klematis i kruka – En superenkel guide 🌾

Jag Ă€lskar verkligen en vacker Klematis med alla ljuvliga smĂ„ blommor i kombination med den helt otroliga vĂ€xtkraften, perfekt för mig med noll tĂ„lamod 😅 Den ramar in allt frĂ„n ingĂ„ngar, till pergolor eller varför inte ett vackert gammalt trĂ€d. Den krĂ€ver bara nĂ„got hĂ€rligt att klĂ€ttra pĂ„. HĂ€r bjuder jag pĂ„ en enkel liten how-to för att lyckas med planteringen av Klematis nĂ€r man vĂ€ljer att plantera den i kruka đŸ€©

Steg 1: VĂ€lja kruka och jord. Att hitta den perfekta krukan Ă€r viktigt för att ge rötterna utrymme att vĂ€xa och frodas đŸŒ± Jag föredrar att anvĂ€nda en kruka som Ă€r minst 40-50 cm i diameter och minst lika djup. En vĂ€l drĂ€nerad och nĂ€ringsrik jord Ă€r att föredra för Klematis. Jag har provat flera olika jordarter men den hĂ€r gĂ„ngen blev det u-jord, men en blandning av kompost, trĂ€dgĂ„rdsjord och sand fungerar ocksĂ„ fint😍

Steg 2: Isolera krukan. DĂ„ Klematis blommar Ă„r efter Ă„r vill man att den skall överleva riktigt kalla vintrar. Jag isolerar mina krukor med gamla liggunderlag vilket funkar finfint, se bara till att inte tĂ€cka krukans drĂ€neringshĂ„l.

Steg 3: Förbereda Klematisplantan. Innan plantering Àr det bra att förbereda Klematisplantan genom att blötlÀgga hela krukan i en hink med vatten i cirka 10 minuter. Det hjÀlper jorden att bli mÀttad med vatten och gör det lÀttare för rötterna att etablera sig i den nya krukan.

Steg 4: Plantera Klematis. NĂ€r det Ă€r dags att plantera, grĂ€v en grop i mitten av krukan som Ă€r tillrĂ€ckligt stor för att rymma plantans rotsystem đŸŒŒ Placera Klematis i gropen nĂ„got djupare Ă€n den var i sin ursprungliga kruka, vilket uppmuntrar starkare rottillvĂ€xt. TĂ€ck rötterna med jorden och packa den lĂ€tt runt plantan för att hĂ„lla den stadigt pĂ„ plats.

Steg 5: Vattna och ge nĂ€ring. Efter plantering Ă€r det dags att vattna försiktigt men noggrant, sĂ„ att jorden blir jĂ€mnt fuktig. Klematis trivs med en fuktig men inte blöt jord, sĂ„ se till att inte övervattna. För att ge Klematis en bra start kan du tillsĂ€tta lite vĂ€xtnĂ€ring i vattnet nĂ€r du vattnar första gĂ„ngen 🌟 Ett alternativ som underlĂ€ttar för att fĂ„ jorden jĂ€mnt fuktig Ă€r att man vattnar en omgĂ„ng efter halva mĂ€ngden jord Ă€r i krukan och en nĂ€r Klematisen Ă€r planterad.

Steg 6: Stöd och lite kĂ€rlek đŸ€© Klematis Ă€r en klĂ€ttervĂ€xt och behöver stöd för att kunna vĂ€xa och utveckla sig ordentligt đŸŒ± Jag har anvĂ€nt en rosbĂ„ge hĂ€r, men det finns flera andra stödalternativ att vĂ€lja mellan. NĂ€r Klematis börjar vĂ€xa, bind försiktigt upp vĂ€xten sĂ„ att den fĂ„r stöd att klĂ€ttra pĂ„. AnvĂ€nd mjuka band eller snören för att undvika att skada stjĂ€lkarna 😊

Steg 7: BeskĂ€rning. NĂ€r det kommer till beskĂ€rning av din klematis sĂ„ beror det lite pĂ„ vilken sort du valt sĂ„ dĂ€r rĂ„der jag dig helt enkelt att följa de instruktioner som gĂ€ller för just din vĂ€xt 🌿

Steg 8: Beundra och njut av din Klematis. Nu nĂ€r du har följt alla steg Ă€r det dags att njuta av din superfina Klematis! đŸ„° Se hur den vĂ€xer, klĂ€ttrar och förvandlar din kruka eller balkong till en underbar oas av fĂ€rg och liv. Det Ă€r verkligen fascinerande att se hur snabbt dessa ljuvliga vĂ€xter klĂ€ttrar uppför sina stöd under sommaren, det gĂ„r sĂ„Ă„ fort! đŸŒ»

Massa lycka till nu och hoppas du hittar en underbar plats för en hĂ€rlig Klematis đŸ€©đŸŒż Den ni ser hĂ€r kommer klĂ€ttra runt öppningen till vĂ„r nya altan utanför det som skall bli vĂ„rt sovrum. Nu skall vi bara bestĂ€lla en dörr sĂ„ vi slipper klĂ€ttra genom fönstret för att ta oss ut 😅

2 reaktioner pĂ„ ”Plantera Klematis i kruka – En superenkel guide 🌾”

  1. Hej!
    Har du erfarenhet av att ifall den klarar att planteras i marken sen, alltsÄ flyttas, tex efter nÄgra Är?

    1. hannaostberg

      Hej đŸ€© Det har jag inte men dĂ„ jag sjĂ€lv funderar pĂ„ att flytta tvĂ„ har jag googlat lite och sett att det funkat för mĂ„nga đŸ€©

LĂ€mna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.